*Nettavisen* Økonomi.

Tror boligprisene kan stige i hele år

Men sjeføkonomen advarer folk mot å tro på ny boligfest.

02.03.09 15:01

- Det var en frisk oppgang. Jeg hadde ventet en oppgang på to, tre tideler opp, men oppgangen var mye større enn jeg ventet, sier Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i First Securities til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

Dagens boligpristall viser at prisene steg med 2,7 prosent. Justert for sesongvariasjoner var prisene opp 1,9 prosent, langt mer enn de fleste ekspertene hadde ventet seg.

LES MER: Ekspertenes tips gjort til skamme

Andreassen mener det er liten tvil om at rentekuttene til Gjedrem har hatt sin virkning.

- Renteeffekt
- Vi ser at omsetningsnivået har tatt seg opp, og at det er noen færre brukte boliger for salg. Det er ingen tvil om at de store rentekuttene har fått opp kjøpelysten. Omsetningstakten var for lav i fjor høst. Nå har mange kommet tilbake til markedet, og det er bra, mener Andreassen.

Sjeføkonomen har markert seg som negativ til prisutviklingen i boligmarkedet, og mener det nå er viktig å skille kortsiktige drivere fra den langsiktige prisutviklingen.

- De lave rentene nå har noe og si, på samme måte som økende arbeidsledighet vil få en effekt senere i år. Men rentene vil ikke være lave til evig tid. Vi skal derfor ikke legge til grunn at boligprisene skal fyke i været herfra, sier Andreassen.

Sjeføkonomen begrunner dette med at prisnivået på boliger allerede er veldig høyt i Norge i forhold til kostnaden for å bygge nytt, og i forhold til folks inntekter.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

- Kan stige hele 2009
- Boligprisene kan stige en del måneder til, eller resten av året. Men prisnivået vil ikke stige så mye herfra. For selv om boligprisene har falt fra sommeren 2007 til utgangen av 2008, er nivået veldig høyt, mener Andreassen

- Men du ble overrasket over den sterke utviklingen?

- Vi ble tatt litt på sengen, fordi vi hadde anslag som var mye lavere. Men det kommer ikke fullstendig overraskende, fordi vi har sett signaler fra meglerhold. Men vi tok feil fordi anslaget vårt var for lave, medgir Andreassen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Han sier at det er en veldig kraftig reaksjon i boligmarkedet på de lave rentene. Den samme effekten hadde man sist høst, da Gjedrems siste rentepåslag bidro tilsvarende negativt. Selv om man nå kan oppleve en nærmest ny boligeufori, er ikke dette noe som skal vare, mener Andreassen.

HTML EMBED

- Betydelig mindre usikkerhet
Elisabeth Holvik, som er sjeføkonom i Sparebank1 Gruppen, sier til NA24 at det nå kan se ut som om boligmarkedet har stabilisert seg, og at rentekuttene har fått effekt.

- Usikkerheten om renten og hvor ille ting skal bli er blitt betydelig mindre. Men jokeren er hvor sterkt nedgangen i arbeidsmarkedet vil påvirke boligmarkedet, sier Holvik som også peker på at vi fremdeles har en sterk befolkningsvekst, og en god tilflytning til byene.

- Det er også en sterkere todeling av boligmarkedet. Byene vil klare seg bedre enn landsbygden, sier Holvik. Men hun tillegger også at man skal være varsom med å tolke tallene alt for optimistisk.

Der prisoppgangen har vært sterkest er områder som tidligere har opplevd et kraftig fall.

HTML EMBED
VINN 10.000 KRONER:TJEN PENGER PÅ DINE AKSJETIPS

- Faren for kollaps avtar
Også DnB Nor var godt fornøyd med dagens boligpristall.

- Det er utvilsomt positivt at boligprisene stiger. Selv om det trolig er for tidlig å friskmelde markedet, avtar sannsynligheten for en betydelig kollaps, skriver DnB Nor Markets i et analysenotat til sine kunder etter boligtallene ble sluppet.

Spar penger
NA24s gratistjeneste Minrente blir mer og mer populær.

Hittil har over 19.000 lesere registrert seg, og det går ikke en dag uten at fornøyde lesere får flyttet lånet sitt til en bank med bedre vilkår.

Klikk på bildet for å forstørre.

Samtlige har tjent 5000 kroner eller mer.

Minrente gir deg sannheten om ditt boliglån.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.