*Nettavisen* Økonomi.

Tror festen kan vare til påske

Foto: Fotograf: TIMOTHY A. CLARY (AFP)

Meglerne er ute med nye aksjetips.

09.11.09 23:43

Forrige uke endte positivt både på Oslo Børs og de toneangivende børsene i USA.

Det til tross for at avslutningen på uken ga en brutal påminnelse om at jobbmarkedet i USA er elendig. I oktober steg ledigheten i verdens største økonomi til 10,2 prosent. Så ille har det ikke vært i USA på 26 år.

G20 satte fart på børsene
Denne uken har imidlertid aksjemarkedene fått en solid start etter at G20-landenes finansministre møttes i helgen.

Gruppen konstaterte at forholdene i finansmarkedene og den globale økonomien har bedret seg. Samtidig konkluderte man med at det fortsatt er behov for stimulanser. Videre ble det lovet at myndighetene i G20-landene skal støtte økonomiene inntil en vedvarende gjeninnhenting har funnet sted.

Orion Securities skriver i en analyse at etter at det kapitalistiske systemet i fjor hadde en nær-døden-opplevelse, har myndighetene nå gjenopplivet både økonomien og finansmarkedene.

- På den ene siden er det positivt at veksten har vendt tilbake i de fleste land. Samtidig er det klart at den i hovedsak er politikkdrevet, selv i Kina, og dette gjør at det kan stilles spørsmål ved bærekraften, skriver Orion.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Eric Feferberg

Opp til påske
Likevel tror analytikerne i Orion at de aggressive stimulansene på kort sikt vil drive aksjemarkedene videre opp.

- Antakelig vil hovedtrenden være positiv frem til påske. Hva som skjer deretter, er mer usikkert. Den mest kritiske faktoren å overvåke, er sentralbankene. Så lenge seddelpressene går for fullt, lønner det seg trolig å være positiv.

Meglerhuset mener videre at når vi kommer et stykke ut i 2010, vil sentralbankene antakelig måtte begynne å reversere økningen i pengemengden.

- Når det skjer, vil børsene leve farlig, i alle fall dersom økonomien står på vaklende grunn, skriver Orion.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Oppside i Cermaq
På aksjesiden plukker Orion frem to aksjer som de anser som gode case på kort sikt.

Oppdrettselskapet Cermaq leverte i forrige uke sterke kvartalstall, og Orion mener aksjen kan fly etter rapporten:

Meglerhuset mener makroforholdene i oppdrettsbransjen fremstår som gunstige idet den globale produksjonen ventes å falle med 5 prosent i år og utvikle seg flatt eller negativt til neste år. De mener at dette vil gi et et stramt marked med godt opprettholdte priser.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Borgen, Ørn E.

- Etter den sterke Q3-rapporten ligger det i kortene at estimatene våre kommer til å bli hevet. Trolig vil også vårt kursmål bli hevet til 60-70. Med en oppside på 15-30 prosent i aksjen og gode markedsutsikter lander vi på en kjøpsanbefaling på Cermaq, skriver Orion Securities.

I tillegg trekkes boligriggoperatøren Prosafe frem som en god investering etter tredje kvartalsrapporten. Aksjen trekkes frem som en av de beste utbytteaksjene på børsen.

- Atea er attraktivt
De anbefalte aksjene fra Orion er følgende: Telenor, Norwegian, Seadrill, Rcl, Photocure, Kitron, Tandberg, Aker Solutions og Telio.

Siden forrige uke har Orion innlemmet Atea i sin modellportefølje. For å gi plass har de tatt TTS Marine ut av porteføljen. Det skjedde etter at selskapet kom med et resultatvarsel.

Orion mener at Atea er attraktivt priset med tanke på at pris over resultat (P/E) vil falle til neste år.

- Selskapet har i lang tid levert vekst og lønnsomhet som overgår konkurrentene. Med en P/E på 12,4 for i år fallende til 7,6 neste år fremstår prisingen som attraktiv, begrunnet Orion da de tok aksjen inn i porteføljen.

Ingen endringer
Hos Nordea Markets gjør ikke aksjeplukkerne noen endringer fra forrige ukes portefølje. Disse aksjene er dermed fortsatt anbefalt: Seadrill, Austevoll Seafood, Kongsberg Automotive, Scorpion Offshore, Acergy og Marine Harvest.

DnB Nor: Ut med Copeinca
Meglerhuset DnB Nor Markets tar ut Copeinca denne uken.

- Aksjen nærmer seg vårt kursmål, og synes å konsolidere etter en lang tid med oppgang, er begrunnelsen, fremgår det av ukesporteføljen til meglerhuset.

Dette er de anbefalte aksjene: Sparebank Øst, Algeta, Telenor, Tandberg, Statoil, PGS og Orkla


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.