NA24.no

Tror Fredriksen-selskap kan gå konkurs

Sist oppdatert:
Har bare uker igjen å leve med mindre det hostes opp penger, spår analytiker.

- Konkurs i mars hvis ikke obligasjonseierne tar hintet, eller Fredriksen hoster opp mer penger, skriver Golden Ocean-analytiker Martin Sommerseth Jaer i meglerhuset Arctic Securities i en rapport torsdag.

NA24 - din næringslivsavis

Trenger penger
Ved inngangen til året sendte skipsreder John Fredriksens tørrlastrederi Golden Ocean ut dårlige nyheter om at de var pengelens.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Toppsjef Herman Billung gir skylden på kontraktsmotparter som ikke å betale for seg, og deres byggeprogram som ikke er fullfinansiert. Lite nytt kom fram på kvartalspresentasjonen.

- Nye penger trengs, vil Fredriksen fylle kassen?, spør analytiker Jaer i sin rapport.

Meglerhuset Platou mener rederiet trenger 200 millioner dollar i egenkapital. DnB Nor Markets er svært usikre men tror det ligger i spennet 100-200 millioner dollar.

- Vi tror en finansiell strukturering i Golden Ocean må inneholde en avtale med obligasjonseierne, som kan inneholde en nedskrivning av nominelle verdier, konvertering til egenkapital, eller gjøre om innløsningskursen på obligasjonen, skriver Arctic-analytikeren.

Få de viktigste nyhetene rett på mobilen

Kursutvikling
Reder Fredriksen eier opprinnelig 40,31 prosent av rederiet gjennom sitt selskap Hemen Holding Ltd., men han har lånt ut 12,1 prosent av aksjene.

Aksjekursen har svingt kraftig nedover den siste tiden. I fjor var aksjen omsatt til hele 39,70 kroner to dager etter at nasjonaldagen var feiret i Norge.

5. desember var dette snudd i takt med fallende rater. Aksjen ble omsatt til 3,40 kroner. Snittkurs var på 23,30 kroner for Golden Ocean-aksjen i fjor. (Se egen boks for utbytte)

I år har det gått bare en vei.

Nedover.

Bunnotering kom torsdag med 2,45 kroner etter kvartalstallspresentasjonen. Aksjen har falt hele 37,2 prosent klokken 14.00. Den haddet et lite byks 9. februar til 7,78 kroner. Snittpris for året er fem kroner.

DISKUTÈR HER:Hva skjer med Golden Ocean?

Pensjonisttap
Mange har tapt penger på å investere i Golden Ocean den siste tiden. I begynnelsen av februar gikk Pensjonskassen til StatoilHydro inn i selskapet og kjøpte 1,9 millioner aksjer til omlag syv kroner stykket.

Med torsdagens foreløpige nedgang på 37,2 prosent har fondet røket på en real millionsmell. Papirtapet er så langt på rundt 8,5 millioner kroner.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere