*Nettavisen* Økonomi.

Tror ikke båtsalget vil bli det samme

Foto: Klikk (Klikk)

Men markedet har bedret seg, mener ekspert.

19.06.09 12:23

Båtbransjen er i ferd med å komme seg ut av den totale krisen som startet i fjor sommer.

NA24 – din næringslivsavis

Administrerende direktør og ansvarlig redaktør i Norsk Maritimt Forlag, Ole Henrik Nissen-Lie, sier at han har inntrykk av at salget i mai og juni har tatt seg opp. Nissen-Lies forlag gir ut bladene Båtliv og Seilas, pluss en rekke bøker og nettsteder.

- Det har vært et tøft år for båtbransjen, som startet i fjor sommer. Inntrykket er at salget i mai og juni tok seg opp. Det har vært en god pinse, og folk har vel følt at de må skynde seg å gjøre gode kjøp, sier Nissen-Lie til NA24.

Mindre bekymret over økonomien
- Det har vært solgt mest båter til priser rundt en halv million kroner med bra salg av daycruiser og skjærgårdsjeeper, sier Nissen-Lie.

- Det har vært en del gode kjøp for folk. Det har vært en rekke båter som har ligget på lager fra 2008, som har blitt solgt ut, sier han til NA24, og legger til at blant annet Askeladden har hatt høye lagre.

Klikk på bildet for å forstørre.

Seilas-redaktøren sier at lagrene nå begynner å tømmes, og det derfor kan gå mot slutten for lagersalgene.

- Den gode renten og bedre boligpriser, virker inn på folks bekymringer. De har mer penger på kontoen og formuen deres krymper ikke lenger. Det faktum at veldig mange nordmenn har det bedre nå, virker inn på at folk er mer villige til å kjøpe båt, sier Nissen-Lie.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

2007 kommer ikke tilbake
I 2006 og 2007 var det bonanza i det norske båtmarkedet.

Da ble det solgt nesten like mange båter i lille Norge, som til franskmenn og tyskere. Nissen-Lie anslår at det ble solgt båter for mellom 5 og 6 milliarder kroner i Norge i toppåret 2007. Til sammenligning er den samlede forsikringsverdien på båter i Norge på 60 milliarder kroner, så farten i det norske båtmarkedet for noen år tilbake var meget høy.

- Jeg har ingen tro på at det kommer opp på det nivået igjen, sier Nissen-Lie, som også tror at luksusbåtmarkedet vil slite fremover.

- Hva tror du om prisene og båtsalget fremover?

- Prisene og båtsalget vil ta seg sakte, men sikkert opp igjen. Men det er solgt så mye båter på 2000-tallet i Norge, at markedet er litt mettet.

- Vi er jo godt stelt her i Norge. Vi har god økonomi og mye fritid. Slik vil det jo være også fremover.

Nissen-Lie påpeker også at båtsalg de siste ti årene har vært drevet av at det har vært veldig dyrt og veldig vanskelig å få hytte ved sjøen. Samtidig har båter blitt relativt sett billigere, noe som har en positiv innvirkning av båtmarkedet.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.