Tror ikke det trykkes nok sedler

Foto: FREDRIK VON ERICHSEN (EPA)

DnB Nor Markets tror ikke pasienten får kraftig nok medisin.

04.11.10 21:31

Onsdag kveld, norsk tid, annonserte den amerikanske sentralbanken at de kjøper langsiktige statsobligasjoner for 600 milliarder dollar, som del av en stimulipakke for å kickstarte den amerikanske økonomien igjen.

Les mer: USA starter seddelpressen

Det store spørsmålet er om denne pakken er nok til å løfte amerikansk økonomi ut av gropen.

- Må ha mer
Tidligere har den amerikanske sentralbanken brukt i overkant av 1.700 milliarder dollar på det samme, uten at det har hatt en stor nok effekt.

- Nei, vi tror ikke det, sier Maren Romstad, analytiker i DnB Nor Markets, til NA24.

Hun begrunner svaret med at rentekortet allerede er spilt og at de som trenger refinansiering av gjelden sin, svært ofte, har så mye gjeld at det vanskelig lar seg gjøre å refinansiere den.

- Renten er allerede så lav at disse stimulansene har liten effekt på hvor mye penger den enkelte husholdning har til disposisjon til slutt. Videre ser vi at lånebehovet hos bedriftene ikke er så stort som først antatt, sier Romstad.

Romstad vil imidlertid ikke spekulere i hvor mye som er nok.

- Vi vet ikke, vi vet lite om de langsiktige effektene og derfor er nok også den amerikanske sentralbanken litt forsiktig med å tråkke for hardt på gassen, sier hun.

Månedsbetalinger
Pengene som nå trykkes opp vil bli benyttet til kjøp av langsiktige statsobligasjoner med en rate på 75 milliarder i måneden frem til slutten av andre kvartal 2011.

I tillegg kommer den amerikanske sentralbanken til å reinvestere tilbakebetalt gjeld i obligasjoner slik at mengden langsiktige amerikanske statsobligasjoner som er tilgjengelig i markedet vil minke og den totale investeringen vil bli mellom 850- og 900 milliarder dollar.

En av de store overraskelsene er at gjennomsnittelig løpetid på de obligasjonene som kjøpes er fem til seks år og at det skal kjøpes veldig lite obligasjoner med løpetid over ti år. Dette har resultert i at renten på amerikanske statsobligasjoner med 30 års løpetid økte med 0,02 prosent. Renten på obligasjonene som det skal kjøpes flest av har også økt, men det er mer et svar på at de er blitt presset ned i forkant av rentemøtet i onsdag.

Les flere saker på NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.