*Nettavisen* Økonomi.

Tror ikke på boligboble

Foto: (TV 2 Nyhetene)

Boligprisene stopper opp, men eiendomsmeglerne er ikke bekymret for noen boble.

02.10.06 14:00

- Jeg ser dette med boble og at boligprisene sammenliknes med Danmark og andre land. Jeg forbinder ordet boble med noe som sprekker, og jeg kan ikke se at boligprisene ikke er velfunderte, sier Finn Tveter, direktør for Norges Eiendomsmeglerforbund.

NA24 - din næringslivavis

I dag la han frem tallene som viste en utflating i boligmarkedet. Fra august til september økte prisene kun med 0,4 prosent.

- Vi kan få en utflating, men jeg ser ikke i krystallkulen min at det skjer, og jeg ser ingen sammenheng mellom det norske og det amerikanske boligmarkedet, sier Tveter.

Det var delte boliger som drev den lille prisøkningen, fordi prisene på leiligheter økte med null prosent. Bare i juli var prisøkningen mindre, da var også veksten på null prosent.

- September er historisk sett en flat måned, sier direktør Finn Tveter i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Forskjellen i år er at alle de andre månedene har overrasket med prisstigning.

- Ikke bekymret
Internasjonalt veksler det mellom optimisme og pessimisme. Meglerbransjen her i landet viser ingen tegn til negativitet.

- Vi er ikke bekymret. En førstegangsetablerer betaler i dag 21 prosent i rentekostnader. Det er lavt. Jobbsikkerheten for folk flest er god, sier Per Hultgren i Garanti Eiendomsmegling, til NA24.

Høy fart
Det ble solgt nøyaktig like mange boliger i Oslo i september 2005 som i september 2006. Snitthastigheten på salget var på 12 dager. Bransjen mener at markedet totalt sett er sunt. Omsetningshastigheten er høy, det tar i snitt kun 19 dager fra en bolig legges ut på Finn.no til den selges.

- Det er markedet der ute som bestemmer prisen. Norsk økonomi ser bra ut, det er det vi forholder oss til, sier Tveter. Han ser ingen tegn på at boligprisene går ned.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag