NA24.no

(Reuters/Scanpix)

Tror ikke på gasskutt

Hviterussland tror ikke at Putin gjennom statskontrollerte Gazprom vil kutte gassforsyningene nyttårsaften.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Både Hviterussland og Georgia har fått beskjed om at dersom de ikke betaler det dobbelte av det de betaler for gassen nå vil russerne stenge leveransene. Dette tror ikke Hviterussland kommer til å skje.

NA24 - din næringslivsavis

- Det vil være gass 1. januar, sier den hviterussiske visestatsministeren Vladimir Semashko, ifølge bbc.com.

Men allikevel skal innbyggerne i Minsk ha lagret store mengder med varmt tøy i tilfelle det blir en gasstopp.

At Georgia må punge ut kan lett forklares ved at landenes forhold er iskaldt, men at Hviterussland, med sine ti millioner innbyggere, som Russlands nærmeste allierte må det er litt overraskende. Og dersom dette skjer kan det gå utover både den store tyske økonomien og Polen. Bakgrunnen er at disse markedene får gassleveransene sine gjennom den samme rørledningen som i dag går gjennom Hviterussland.

Bitre naboland
Den tidligere sovjetrepublikken Georgia er ikke på godfot med de russiske myndighetene. Russerne misliker sterkt at republikken har alliert seg med vestlige land, og for å vise misnøyen har Putin innført strenge økonomiske sanksjoner mot landet, samt at hundrevis av georgiere som Russland mente var ulovlige innvandrere, har blitt deportert .

Georgia på sin side misliker at Russland gir støtte til deler av landet som i praksis har brutt ut fra Georgia.

Georgias hovedeksportartikler, vin og mineralvann, nektes å bli eksportert til Russland. I tillegg er land, luft og kystforbindelsene med Russland svekket og den diplomatiske kontakten fraværende.

Den statlige russiske gassgiganten Gazprom har tidligere truet Georgia med at de i 2007 planlegger å øke prisen på 1000 kubikkmeter gass eksportert til Georgia fra dagens nivå på 110 dollar til 230 dollar. Dersom denne prisen altså ikke blir akseptert, skrus kranene igjen.

OECD har tidligere signalisert at de er svært bekymret for utviklingen i det statseide gasselskapet Gazprom.

- Spyttet oss i ansiktet
Det som i utgangspunktet var dårlige diplomatiske forbindelser kollapset i september da fire russiske militæroffiserer ble arrestert i Georgias hovedstad, Tbilisi, og siktet for spionasje. Spionene ble fremstilt på tv og overlevert til internasjonale diplomater på en måte som russerne mener var konstruert for å ydmyke dem.

Vladimir Putin har i flere år siklet etter å bli medlem av WTO, noe Georgia er, men i midten av oktober begynte Georgia å blokkere diskusjoner om et russisk medlemsskap i Verdens handelsorganisasjon.

- Saakashvili er et amerikansk verktøy. Hvorfor skal vi gi han billig gas etter at han spyttet oss i ansiktet, sa en russisk myndighetsperson i november om den USA-utdannede statsministeren i Georgia, Mikhail Saakashvili, ifølge The Herald.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere