*Nettavisen* Økonomi.

Tror ikke på ny massakre

Foto: (Scanpix)

I dag er det 20 år siden marerittet på Oslo Børs. Ekspertene tror ikke det kommer igjen.

20.10.07 13:13

Tirsdag 20. oktober 1987 - på dagen 20 år siden i dag - falt Oslo Børs med 19,2 prosent, dagen etter «Black Monday», det voldsomme børsfallet i New York. Det skjer neppe igjen, tror eksperter NA24 har snakket med.

NA24 - din næringslivsavis

Hva tror du om utviklingen i aksjemarkedet? Si din mening nederst.

- Akkurat det samme som skjedde i 1987 skjer sannsynligvis ikke igjen. Men vi har en liten evne til å forutse det uforutsigbare. Det som har skjedd i kredittmarkedet nå var det ingen som trodde kom til å skje og det kan få større konsekvenser enn det vi tror, sier førsteamanuensis ved Handelshøyskolen BI, Hilde C. Bjørnland til NA24.

Les mer: Her smeller det på børsen

Tosifret rente og inflasjon
Hun viser til at det var mange ting som skjedde samtidig som bidro til at fallet ble så stort som det ble. Det var tosifret rente, tosifret inflasjon og en sentralbank som ikke lå i forkant av hendelsene. Hun får støtte fra Gunnar Torgersen, partner ved Holbergfondene i Bergen.

– Et eksempel er perioden mai og juni i fjor. Da falt Oslo Børs like mye som under krakket, men det skjedde over en lengre periode og man får ikke den samme dramatisk sjokkeffekten. Fortsatt sitter krakket i blodet på mange i markedet, sier økonomen.

Likevel er det få som vil si «aldri».

- Aksjemarkedet er nervøst
Førsteamanuensis Knut Boye ved Norges Handelshøyskole mener at mulighetene for et krakk i Norge er til stede.

– Skulle man få et veldig kraftig fall i oljeprisene kan vi oppleve betydelig nedgang i aksjemarkedet. Også råvarepriser påvirker denne utviklingen. Aksjemarkedet er nervøst, men alt i alt er det umulig å forutse hvordan det vil utvikle seg, fordi markedet avhenger av så mange faktorer, sier Boye.

- Bobletendenser ligger i vår natur. Mange er overoptimistiske og kjøper på for høye forventninger. Når de blir borte, faller det brått. Men jeg har vanskelig for å se at det kan falle så brått som i 1987, sier Bjørnland.

Sårbar kreditt
Ifølge henne er verken norsk økonomi eller verdensøkonomien like sårbar nå som den var i 1987. Veksten er mer solid, inflasjonen er stabil og sentralbankene kan bidra til å dempe et fall.

- Men der vi er sårbare er i forbindelse med kredittkrisen, som sannsynligvis skyldes et overdrevent boligmarked. Det kan påvirke verdensøkonomien, og det vil igjen påvirke norsk økonomi. Jeg er mer bekymret for bolig og kredittmarkedet enn for børsen, sier BI-forskeren videre.

Fortsatt uenige om krakket
Gunnar Torgersen hos Holbergfondene forteller at ekspertene fortsatt er uenighet om hva som var årsakene til krakket i 1987.

– Hovedforklaringen har vært at programtrading, det vil si dataprogrammert salg av aksjer, var årsaken til at fallet ble så dramatisk. Idet kursene begynte å falle, reagerte dataprogrammene med å pøse disse aksjene ut i markedet og dette forsterket nedgangseffekten, sier Torgersen.

Han påpeker at det også er mye psykologi involvert.

– Når kursene faller så drastisk tar psykologien over. Mange gjør feilvurderinger og selger unna på bunn, sier økonomen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.