*Nettavisen* Økonomi.

Tror ikke på regjeringen

- Enten har de ikke forstått det, eller så er de overoptimistiske, mener sjeføkonom Knut Anton Mork.

26.01.09 12:17

Sjeføkonom Knut Anton Mork mener regjeringens anslag for ledighetsutviklingen i år er for optimistiske.

NA24 - din næringslivsavis

I forbindelse med fremleggelsen av krisepakken for norsk økonomi har Finansdepartementet nedjustert forventningene til norsk økonomi kraftig, og forventer nå en langt høyere arbeidsledighet enn for bare tre måneder siden.

- Etter en rekordstor økning i antall sysselsatte på om lag 300. 000 personer gjennom de siste fem årene tyder Statistisk sentralbyrås arbeidskraftundersøkelse (AKU) på at sysselsettingsveksten stoppet opp i løpet av høsten 2008. Det anslås nå at antall sysselsatte vil avta med om lag 1 prosent fra 2008 til 2009, tilsvarende om lag 25. 000 personer, skriver regjeringen i forslaget til tiltakspakke.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

I Nasjonalbudsjettet var det til sammenlikning anslått en oppgang på 0,4 prosent i sysselsettingen i år.

- Overoptimistisk
Men Handelsbankens sjeføkonom Knut Anton Mork tror anslaget om en gjennomsnittlig ledighet AKU-ledighet (SSBs arbeidskraftundersøkelse) på 3,5 prosent er for optimistisk.

- Revisjonen av makrostørrelser for 2009 fra fra budsjettforslaget fra oktober i fjor er for optimistisk. En revisjon i ledigheten fra 2,75 prosent til bare 3,5 prosent må enten bety at regjeringen ikke greier å se de kommende problemene eller er over-optimistiske om effekten av denne tiltakspakken, skriver Mork i en kommentar.

Mork skriver også at det er ingenting i disse tiltakene som kan forhindre at Norges Bank fortsetter å kutte styringsrenten.

Tiltakspakken fra regjeringen er på 20 milliarder kroner, og fordeler seg på 16,75 milliarder kroner på nye tiltak og 3,25 milliarder i skattelette for bedriftene. I tillegg øker det såkalte strukturelle, oljekorrigerte underskuddet med nærmere 7 milliarder kroner som følge av endrede utgifts- og inntektsanslag, slik at bruken av oljeinntekter øker med 27 milliarder kroner.

Heller ikke regjeringens skattetiltak får Knut Anon Mork til å dra frem superlativene.

- 3,25 milliarder i skattelette til bedriftene gir en likviditetseffekt, men det gir ingen nye fabrikkordrer og ingen forbedringer på den kortsiktige lønnsomhetene til bedriftene, og ikke et incentiv til å øke eller opprettholde produksjonen, skriver Mork.

- Fornuftig
Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets kaller tiltakspakken fornuftig.

- I det store og hele virker det fornuftig. Hovedinnretningen er tiltak som virker fort på sysselsettingen, sier Nordeas sjeføkonom Steinar Juel til NA24.

Han peker på at det som nå blir spennende er hvordan man skal få lande dette når veksten kommer opp igjen.

- Jeg har ikke spesielt negativt å si om dette, sier Juel til NA24.

Vil bære båten
Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i First Securities, mener pakken kan være nok til å redde norsk økonomi i 2009.

- Pakken var omtrent som ventet, men på tross av pakken får vi en hard landing i norsk økonomi, sier Andreassen til NA24.

- Jeg håper og tror dette vil være tilstrekkelig til å bære båten gjennom 2009, men føler meg trygg på at det kommer flere pakker dersom det skulle være behov for det.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.