NA24.no

Tror ikke på skattekutt

Sist oppdatert:
LO vil ikke ha skattekutt, men heller økt offentlig forbruk hvis det blir krise i Norge.

Fredag foreslo sjeføkonom Harald Magnus Andreassen overfor NA24 en massiv bruk av ekstra oljepenger i form av skattekutt hvis finansuroen fører til full krise i Norge.

NA24 – din næringslivsavis

Dette virkemidlet har LO ikke noe tro på.

- Økt offentlig forbruk er et mer treffsikkert virkemiddel enn en skattelette, blant annet fordi økte offentlige utgifter har en mer ekspansiv effekt enn skattelettelser. Hele beløpet i økte offentlige utgifter går til å generere økt etterspørsel, sier Knut Thonstad til NA24.

Må hjelpe bygg- og anlegg
Han mener dessuten at det er særlig bygg- og anleggssektoren som ser ut til å bli rammet, og det er viktig å sikre aktivitet der.

- Derfor er det mer målrettet å bruke pengene til slike offentlige utgifter fremfor å kutte skattene, sier Thonstad. Han peker også på at LO har understreket behovet for at renten kommer ned.

Thonstad legger vekt på at LO har vært veldig positiv til regjeringens budsjett, blant annet på grunn av opptrappingen i kommunesektoren og i forhold til bygg- og anleggsaktivitet. LO har pekt på at regjeringen må ha en bred beredskap for å møte en dårligere utvikling enn nasjonalbudsjettet beskriver. Det gjelder i første rekke arbeidsmarkedstiltak og satsing på samferdsel, nybygg og vedlikehold.

- Fornuftig å kutte skatt
Finanspolitisk talsmann i Høyre, Jan Tore Sanner, er derimot mer lydhør for Andreassens forslag.

- Vi må ha beredskap for tiltak dersom krisen og nedgangskonjunkturen forverrer seg i Norge. Jeg er enig i at skattelettelser både på lønnsinntekt og for bedriften er fornuftige tiltak. Men jeg vil ikke nå ta stilling til om dette skal innebære økt oljepengebruk. Det må vi komme tilbake til, sier Sanner.

Sanner mener at i årets statsbudsjett fokuserer regjeringen utelukkende på å øke de offentlige utgiftene, fremfor å redusere skattene.

- Jeg er enig i at det å kutte skattene er riktig medisin, og dette behovet forsterkes av en eventuell nedgangskonjunktur, sier Sanner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere