*Nettavisen* Økonomi.

Tror ikke på StatoilHydro

Ny brutal børsdag - lang vei å gå før tillliten er gjenopprettet.

StatoilHydros presentasjon av egne planer skuffet markedet onsdag.

NA24 - din næringslivsavis

StatoilHydro-aksjen falt med 2,6 prosent på Oslo Børs onsdag, og torsdagen skulle vise seg å bli enda verre. På ettermidddagen falt aksjen ned til 3,33 prosent til 156,80 kroner, hvor prisfall på Nordsjøolje forsterket oljekjempens fall. Februar-kontrakten går i ettermiddag for 92,27 dollar fatet.

Senket kursmål
Flere av analytikerne har i tur og orden endret prognosene. Carnegie-analytiker John Olaisen senket i dag kursmålet på StatoilHydro til 178 kroner fra 186 kroner. Samtidig beholder meglerhuset Nøytral anbefaling.

I notatet analytikeren sendte ut til sine kunder torsdag morgen skriver Olaisen at ledelsen prøvde å være offensive, men virket å være på defensiven på onsdagens kapitalmarkedsdag i London.

Usikkerhet
- Hvordan skal vi tro på 2012-produksjonen? Det er fem år til vi får svaret på om de greier å levere dette. Dette er ikke den rette måten å bygge opp igjen tilliten, mener Olaisen.

Videre mener han at usikkerhet rundt produksjonen på nøkkelfeltene kan være grunnen til at StatoilHydro ikke opplyste om målene for 2010.

- Ambisiøst
Analytiker Eric Nasby i Handelsbanken Capital Markets er ikke like negativ, men peker også på en del usikkerhetsmomenter for oljekjempen.

- Jeg synes det virket realistisk og ambisiøst gitt at markedet er som det er.

StatoilHydro annonserte i går større effektiviseringskostnader enn tidligere meldt som følge av sammenslåingen med Hydro. Det oppfattes positivt.

- På synergiene virket det fornuftig. Det tar noen år før det får full effekt men om et par år skal de kunne hente inn seks milliarder kroner. Nå har de laget et system for hvordan de skal tracke dette, og det oppfattes som positivt, sier Nasby til NA24.

- De har reorganisert selskapet for å kunne møte produksjonen på de nye feltene og på operasjonen i Nordsjøen, og presenterte en grundig plan for hvordan de skal overkomme problemene de har hatt de siste to årene.

- Nedsiderisiko
Det kom også frem at problemene fortsetter på det gigantiske gassanlegget på Melkøya utenfor Hammerfest; Snøhvit.

- Snøhvit er risikomomentet, men om de greier å nå 60 prosent kapasitetsutnyttelse vil det bli mottatt positivt. Men det er klart det er en nedsiderisiko her, sier analytikeren.

Videre trekker analytikeren frem at det virket i overskriftene som om selskapets driftsinvesteringer skulle skyte i været. Driftsinvesteringene anslås til 75 milliarder kroner i 2008. Til neste år ventes investeringene til å økes til 80 milliarder dollar. Da er det lagt til grunn en dollarpris på 6 kroner.

- I overskriftene virket det som om capex skulle skyte i været. På capex har de guidet opp, men om vi bruker dagens valutakurs og selskapets forventinger på 6 dollar, så er det ikke så høyt, det skal man ta seg, sier Nasby.

Handelsbanken har en akkumuler-anbefaling og et kursmål på 190 kroner på StatoilHydro-aksjen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.