*Nettavisen* Økonomi.

Tror mafiaen står bak milliardmysteriet

To japanere ble tatt med et lite statsbudsjett i kofferten.

20.06.09 13:52

Tidligere i juni ble to japanere stoppet av italiensk politi på grensen mellom Italia og Sveits med stresskofferter fulle av amerikanske ihendehaverobligasjoner til en verdi av 134 milliarder dollar.

Mest trolig dreier det seg om megafalskneri utført av mafiaen.

NA24 – din næringslivsavis

Forfalskninger
Ifølge Financial Times er det uklart om mennene virkelig er japanske, som passende deres sier. For de italienske og amerikanske hemmelige tjenester kunne i samarbeid fastslå at bankdokumentene mest trolig er forfalsket. Sannsynligvis er det den italienske mafiaen som står bak.

Få detaljer har sluppet ut av etterforskningen siden italiensk økokrim sendte ut pressemeldingen om beslaget av 249 obligasjoner - hver pålydende 500 millioner dollar - og 10 «Kennedy»-obligasjoner verdt 1 milliard dollar per stykk.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

- Dette er falskneri
En talsmann for Secret Service i Washington sier at de tror obligasjonene er falske. Det samme sier finansdepartementet.

- Papirene er alle falske, det er åpenbart. Vi har ikke engang verdipapirer utestående til den verdien det her er snakk om. Denne type svindel har pågått i mange år sier seniorrådgiver for samfunnskontakt Mckayla Braden i det amerikanske finansdepartementet.

Hun sier at det amerikanske finansdepartementet ikke har utstedt fysiske obligasjoner siden 1980-tallet, disse behandles elektronisk.

Er de løslatt?
Mysteriet tok imidlertid en ny vending torsdag denne uken da en italiensk blogg siterte oberst Rodolfo Mecarelli fra finanspolitiet i Como om at de to mennene var løslatt. Verken obersten eller politiets hovedkvarter i Roma ønsket å kommentere spørsmålene fra Financial Times.

Samtidig, i Tokyo, bekrefter myndighetene at de er informert om at to menn med japanske pass har blitt avhørt i en sak om verdipapirer, men at de ikke har fått informasjon om verken deres navn eller tilholdssted.

- Vi vet ikke hvor de er nå, sier talsmann Takeshi Akamatsu i japansk UD.

Rullet opp mafiasvindel
Italienske myndigheter sier at forfalskninger av obligasjoner ikke er uvanlig, men at de var svært overrasket over beløpene som er involvert. De prøver nå å spore verdipapirenes opprinnelsessted.

I forrige måned avslørte italienske påtalemyndigheter at de hadde avslørt en obligasjonssvindel til en verdi på 1 milliarder dollar utført av den sicilianske mafiaen.

Tilsynelatende skal de ha stått i ledtog med korrupte tjenestemenn i Venezuelas sentralbank. Tyve personer ble pågrepet i fire land. De falske obligasjonene skulle angivelig brukes som sikkerhet for å åpne kredittlinjer fra banker. Venezuelas sentralbank benekter anklagene.

Har du et næringslivstips – kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.