*Nettavisen* Økonomi.

Tror nytt forsøk vil stanse oljen

Foto: Liz Condo (Ap)

Går alt etter planen kan BP denne gangen klare å stanse oljeutslippet med nye oppdemningslokk.

11.07.10 10:59

Energigiganten BP er satt til å starte et nytt forsøk på å erstatte oppdemningslokket over den lekkende oljebrønnen i Mexicogulfen.

Det delikate arbeidet med å flytte og erstatte et lokk over den fossende oljebrønnen i Mexicogulfen startet lørdag, med hjelp av undervannsroboter, skriver AP.

Disse robotene skal ta av det eksisterende lokket og legge grunnlaget for den nye.

Håpet er å tilpasse et strammere lokk som vil bidra til å trakte mer olje til skip på overflaten en kilometer ovenfor. Hvis alt går etter planen, kan skipene ta inn all oljen fra den forurensede gulfen og trakte det opp til skip på overflaten så snart som på mandag.

Dette vil i praksis stanse oljeutslippet som har rammet kystlinjer og dyreliv i Mexicogulfen i snart tre måneder, skriver Sky News.

15.000 fat olje vil lekke ut
Dette vil innebære å installere nye oppdemningsmekanismer over brønnen, noe som vil kreve midlertidig suspensjon av det nåværende lokket som samler olje. Dette har samlet inn rundt 15.000 fat olje om dagen. Når det nå fjernes, for å tilpasse det nye systemet, vil disse 15.000 fatene med olje dermed lekke ut i gulfen igjen før det nye er på plass, skriver Sky News.

- Jeg har godkjent denne planen fordi kapasiteten på oljeoppdemning, når disse installasjonene er fullført, vil være langt større enn hva vi evner å oppnå med dagens systemer, sier admiral i den amerikanske kystvakten, Thad Allen, som fører tilsyn med operasjonen, ifølge Sky News.

Allen sa også at det gunstige været som ventes de nærmeste dagene vil bidra til at overgangene blir fullført uten forsinkelser.

Lokket som har vært i bruk til nå ble innstallert 4. juni.

Skal være på plass innen en uke
- I løpet av de neste fire til syv dagene, avhengig av hvordan ting vil gå, bør vi kunne lukke dette lokket. Det er planen vår, sa BPs visepresident, Kent Wells, når han forklarte prosedyren lørdag. Det skriver AP.

- Likevel kan det gå enda en uke før en kan slå fast om de nye lokkene samler oljen. Dette fordi det må gjennomføres testing av det nye lokket når det er på plass, for å kontrollere at det tåler presset av den fossende oljen, sier kaptein i den amerikanske kystvakten, James McPherson, ifølge AP.

Brønner klare i august
En annen installasjon blir også koblet opp og installert søndag, sier BP ifølge BBC News. Det går ut på å bore drille ned to brønner for å fange opp og blokkere lekkasjen.

Disse brønnene anslås å bli ferdig 13. august.


Elleve mennesker omkom da oljeriggen Deepwater Horizon eksploderte i Mexicogulfen 20. april. President Barack Obama har omtalt oljelekkasjen som den største miljøkatastrofen i amerikansk historie.

Oljen har skylt i land i alle de fem gulf-statene; Texas, Louisiana, Mississippi, Alamaba og Florida.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.