NA24.no

Tror oljebunnen er nådd

Sist oppdatert:
Oljeprisen vil stabilisere seg etter det største to-dagersfallet på to år, tror analytikerne.

Lavt forbruk og økte oljelagre gjør at oljeprisen har falt de siste dagene. Mildværet har skylden.

NA24 – din næringslivsavis

- Nordsjøkontrakten har falt over fem dollar over to dager. Det er det største todagersfallet siden desember 2004, forklarer oljeanalytiker Benny Clausen i Norwegian Oil Trading til NA24.

Lagrene vokser
Fallet kommer etter at amerikanske oljelagre fortsetter å vokse. I går kom nye lagertall, som viste økning både for råolje og produkter. Samtidig fortsetter mildværet i Europa og på østkysten i USA.

I morgentimene fredag var 54-dollarsnivået nådd, da nordsjøolje for levering 16. januar ble handlet til 54,94 dollar pr. fat.

Det er to årsaker til det, forklarer analytiker Benny Clausen.

- Årsaken er først og fremst mildt vær i USA og medfølgende lavt forbruk av fyringsolje. Samtidig har flere av de store aktørene bidratt til et stemningsskifte. Flere store hedgefond har vært aktive på salgsfronten og bidrar til nedgangen, sier Clausen til NA24.

Vil samle seg
Han tror imidlertid at vi har sett det største skrellet.

- Vi tror at den største nedgangen har vært. Det er rom for en liten pause for å konsolidere seg litt. Lagrene er ikke spesielt høyere enn i fjor, og kaldere vær vil fort kunne bidra til en oppgang igjen, sier Clausen til NA24.

Lavere snittpris
Oljeanalytikeren tror snittprisen vil ligge lavere enn i fjor, og estimerer en snittpris på 56-58 dollar i inneværende år.

- På litt lengre sikt tror vi at når Opec får implementert de varslede kuttene, og med kaldere vær igjen, vil kontrakten stige noe, sier Clausen.

Oppside
John Olaisen, analytiker i meglerhuset Carnegie, sier til NA24 at han tror oppsiden er større enn nedsiden når det gjelder oljeprisen.

Olaisen opererer med en oljepris i snitt på 60 dollar fatet i inneværende år, og forteller at den underliggende veksten er sterk. Dessuten går børsene internasjonalt på at veksten i verdensøkonomien vil fortsette, noe som tegner godt for oljeetterspørselen og dermed oljeprisen.

Skrell på børsen
Et fat nordsjøolje med levering i februar koster 55,26 dollar like etter at børsen åpnet. De norske oljegigantene leder an i nedgangen. Statoil faller 2,23 prosent til 153,75 kroner, mens Norsk Hydro er ned 1,92 prosent til 178,50 kroner.

Les børskommentaren her: Mørke skyer over Oslo

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere