Tror oljekrakket er sunt for Norge

James Pomeroy er økonomi HSBC, og har spesielt ansvar for Norge i banken.

James Pomeroy er økonomi HSBC, og har spesielt ansvar for Norge i banken. Foto: Ole Eikeland

- Norge er lite konkurransedyktige med høye lønninger og et generelt høyt kostnadsnivå.

LONDON/OSLO (Nettavisen): Nedturen som vekker mest oppmerksomhet her hjemme er oljefallet, og ringvirkningene dette kan gi til norsk økonomi.

I Europas finanshovedstad ser man imidlertid lysere på Norges situasjon.

- Jeg mener at det kraftige fallet vi har sett i oljeprisen, kan være en god ting for Norge om 8 til 10 år. Det gir fart på investeringer i den ikke-oljerelaterte industrien og gjør den norske økonomien mer konkurransedyktig fremover, sier James Pomeroy i et eksklusivt intervju med Nettavisen.

Pomeroy er økonom i storbanken HSBC med ansvar for Norge og Sverige.

Han mener at Siv Jensen bør redusere skattenivået.

- Ja, det er en god ting. Norge er lite konkurransedyktige med høye lønninger og et generelt høyt kostnadsnivå. Å kutte skattene både overfor selskaper og personer er bra.

- Det vil gjøre norske selskaper mer konkurransedyktige og tiltrekke seg mer utenlandsk investeringskapital. Det sammen med en svakere krone vil gi en boost til norsk økonomi.

Årets tale
Torsdag inviterer sentralbanksjef Øystein Olsen fiffen til festmiddag på Grand Hotel. De 300 inviterte er imidlertid først innom Norges Bank for å høre Olsens årstale, som begynner klokken 18.

Talen tar for seg året som har gått, men ser også på fremtiden og det er liten tvil om at innholdet vil være ekstraordinært.

Oljekrakk, kronekollaps og rekordlave renter er bare noen stikkord av det som har preget norsk økonomi det siste halvåret.

Dette er en tale som også følges med argusøyne av markedet, som med lys og lykter leter etter ord og uttrykk som kan peke på hva rentesjefen har tenkt å foreta seg i tiden fremover.

Sentralbanksjef Øystein Olsen på talerstolen på samme tid i fjor. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)


Tidligere har sentralbanksjefens tale påvirket kronekursen, som har svekket seg betydelig det siste året.

- Kronen har falt for mye. Den har beveget seg akkurat som valutaene til de andre oljeeksportørene som Russland og Nigeria, sier Pomeroy.

Laber vekst
Onsdag ble det klart at BNP for Fastlands-Norge steg med 0,5 prosent fra tredje til fjerde kvartal. Men samtidig ble veksten revidert ned med 0,2 prosentpoeng og 0,3 prosentpoeng i henholdsvis første og tredje kvartal.

For året som helhet var fastlandsveksten på 2,3 prosent, som var svakere enn ventet.

- Vårt syn er at norsk økonomi er strukturelt sterkere og har mer med seg, enn bare oljen. Norsk økonomi er mer motstandsdyktig til et oljesjokk og dermed er vi positive til kronen på det nåværende tidspunkt. Spesielt mot euroen vil vi se en styrking av kronen, sier HSBC-økonomen.

- Kronen falt under finanskrisen også. Ser du likhetstrekk?

- Men vi har ingen finanskrise nå. Fallet i kronen skyldes oljeprisfallet. Selv om Norge klarte seg bra gjennom finanskrisen, er norsk økonomi enda sterkere nå, bortsett fra oljeindustrien som sliter og man ser økt ledighet.

- Hva er ditt råd til regjeringen, hva skal de gjøre?

- Arbeidsledigheten vil stige, vi venter mellom fire til fem prosent ledighet. Når arbeidsledigheten stiger, virker det negativt på forbruket. Men norsk økonomi er ikke som andre oljeøkonomier. Lønnsveksten i Norge er veldig sterk, så de som fortsatt har jobb, får mer å rutte med, derfor bør ikke forbruket falle mye mer.

- Siden Norge har oljefondet, så har dere en gylden mulighet til å diversifisere og investere i nye industrier og skape nye arbeidsplasser.

Finansminister Siv Jensen (Frp), sentralbanksjef Øystein Olsen og stortingspresident Olemic Thommessen samt resten av tilhørerne under årstalen i fjor. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)


Lønningene faller
Statistisk sentralbyrå har beregnet at lønnsveksten i fjor var på 3,1 prosent, ned fra 3,9 i 2013. Norges Bank på sin side tippet at veksten ville bli høyere, på 3,5 prosent.

- Bør det norske folk forvente at lønnsveksten blir lavere?

- Vi ser at i Norge har lønnsveksten vært sterk på over fire prosent, i Sverige på 2,5 prosent, i store deler av Europa på to prosent, mens man i UK har hatt under to prosent. Norge har hatt en sterk lønnsveks siden finanskrisen og norsk lønninger er nå innen områder som produksjon det dobbelte av det man ser i USA, blant annet.

- Tror du at vi må bli vant med høyere arbeidsledigheten?

- Norge har veldig lav ledighet sammenlignet med resten av verden. Dere må nok forvente økt ledighet den nærmeste tiden.

- Det som er spennende med ledighetstall, ikke bare i Norge, men også internasjonalt, er at arbeidsstyrken øker. I Norge økte antall personer i arbeid med 1,5 prosent ifjor. Det, sammen med en lønnsøkning på 3,5 prosent, vil gi en bra forbruksvekst fremover.

Boligboble og minusrenter
- Da boligprisene steg med 10 prosent i 2013, var Norges Bank urolig for dette, noe de hadde helt rett til å være. Kraftig boligprisvekst over tid, er ikke bærekraftig. Vi ser at boligprisveksten har falt noe i 2014.

- Vi vil trolig se makroøkonomiske tiltak alla økt egenkapitalkrav ved kjøp av bolig, fremfor økte renter. Men hvor høye krav, vet jeg ikke.

- Kan vi forvente minusrenter som vi nå ser i Danmark?

- Nei, det tviler jeg på. Norge er i en unik situasjon og har ikke behov for det. Vi tror imidlertid at Norges Bank vil kutte renten den nærmeste tiden. Markedet tror på en, to til tre nye rentekutt. Norge ønsker å beholde den lave kronekursen, slik at industrien utenom oljen ikke vil lide.

Han sier at Norges Bank ikke vil være så uforsiktige at de senker renten mer enn nødvendig.

- Får dere en rente på null kan Norge risikere å få boligpriser som tar helt av. Glem ikke at Norge har husholdningsgjeld på 185 prosent av BNP, noe som er relativt høyt. Dere trenger ikke mer gjeld.

- Anbefaler du at man binder renten nå?

- Den eneste grunnen til at du skal binde renten, er fordi du mener at renten skal opp. I de fleste økonomier er konsensusoppfatningen troen på lavere renter de neste årene, hvorfor skal du da binde renten?

- Og renten ser ut til å bli lave en god stund fremover.

- Hvor skal man plassere pengene sine?

- Vi anbefaler rentepapirer fremfor aksjer, som følge av risiko mot verdier. Vi anbefaler også fremvoksende økonomier fremfor de etablerte markedene.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.