NA24.no

Tror oljeprisen holder toppformen

Tyrkia og Irak er avgjørende for om oljeprisen peker opp eller ned, mener oljeekspert.

Oljeprisen kan gå 10 dollar, enten opp eller ned, alt etter hva som skjer med Tyrkia og Irak.

Det er hovedbudskapet fra oljeanalytiker Thina Margrethe Saltvedt i Nordea.

NA24 - din næringslivsavis

10 dollar
- Tyrkia rasler med sablene og den kurdiske separatistbevegelsen hisser seg opp. Lagrene for råolje er trange mens lagrene for destillater har falt. Spekulantene tror på knall og fall i Irak, noe som trekker prisene ytterligere opp. Om det smeller i Irak kan oljeprisen fort øke med 10 dollar fatet, dersom det ikke skjer noe kan oljeprisen falle tilsvarende, sier Nordea-analytiker Saltvedt til NA24.

Markedet har som kjent sendt oljeprisen markant opp de siste dagene på frykt om at tyrkiske styrker vil gå inn mot kurdiske opprørstyrker i Nord-Irak. I tillegg råder bekymringen om at de amerikanske oljelagrene er i knappeste laget når høysesongen for fyringsolje begynner i USA.

I tillegg bruker kineserne mer olje nå enn noen gang før. Bilsalget har nesten doblet seg i landet, noe som gjør et betydelig innslag på etterspørselssiden for drivstoff.

Olje på bålet
Opec annonserte i tillegg tirsdag at de kun ville øke produksjonen med snaue 500.000 fat, noe som bare vil bidra til å kaste mer olje på et allerede hett bål.

- Dette vil føre til en enda lavere bufferkapasitet. Det underliggende markedet er uansett stramt noe som gjør at dagens priser mest sannsynelig vil vedvare en stund, sier Saltvedt.

For fremtiden tror hun imidlertid at oljeprisen skal ned.

- For 2008 har vi et årsgjennomsnitt på 70 dollar fatet, for 2009 ser vi for oss 72 dollar fatet dersom ikke noe stort og uventet skjer, sier hun.Følg oljeprisen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere