Tror oljepriskollaps vil gi største produksjonsfall på flere tiår

 

  Foto: (Scanpix)

Oljeproduksjonen utenfor OPEC vil falle, spår IEA.

Oljepriskollapsen vil bidra til den største nedgangen på mange år i oljeproduksjonen i landene utenfor kartellet OPEC, tror det internasjonale energibyrået (IEA).

I IEAs september-rapport anslås det at lavere produksjon i USA, Russland, og Nordsjøen vil senke den totale «non-OPEC» produksjonen neste år til 57,7 millioner fat per dag.

- Den seneste fallet i prisen på olje, som traff det laveste på seks år i august, er ventet å kutte non-OPEC produksjonen i 2016 med nær 0,5 million fat per dag – det største fallet på mer enn to tiår, skriver IEA.

I USA er «tight oil», eller olje fra tette bergarter, som har vært driveren i amerikanske vekst, anslått å krympe med 0,4 millioner fat per dag neste år.

I prognosene stiger etterspørselen etter OPECs olje, eller «call on OPEC», til 31,1 millioner fat per dag i 2016, en oppgang på 1,6 millioner fat fra 2015.

I år er veksten i verdens oljeetterspørsel ventet å øke til 1,7 millioner fat, det høyeste på fem år, før veksten modereres til 1,4 millioner fat per dag neste år.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.