NA24.no

Tror oljepriskollaps vil gi største produksjonsfall på flere tiår

 
  (Scanpix)
Oljeproduksjonen utenfor OPEC vil falle, spår IEA.

Oljepriskollapsen vil bidra til den største nedgangen på mange år i oljeproduksjonen i landene utenfor kartellet OPEC, tror det internasjonale energibyrået (IEA).

I IEAs september-rapport anslås det at lavere produksjon i USA, Russland, og Nordsjøen vil senke den totale «non-OPEC» produksjonen neste år til 57,7 millioner fat per dag.

- Den seneste fallet i prisen på olje, som traff det laveste på seks år i august, er ventet å kutte non-OPEC produksjonen i 2016 med nær 0,5 million fat per dag – det største fallet på mer enn to tiår, skriver IEA.

I USA er «tight oil», eller olje fra tette bergarter, som har vært driveren i amerikanske vekst, anslått å krympe med 0,4 millioner fat per dag neste år.

I prognosene stiger etterspørselen etter OPECs olje, eller «call on OPEC», til 31,1 millioner fat per dag i 2016, en oppgang på 1,6 millioner fat fra 2015.

I år er veksten i verdens oljeetterspørsel ventet å øke til 1,7 millioner fat, det høyeste på fem år, før veksten modereres til 1,4 millioner fat per dag neste år.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere