NA24.no

Tror på atomfri verden

Foto: JIM YOUNG (REUTERS)
Sist oppdatert:
- Jeg er ikke naiv, forsikrer Obama.

En rakettutskyting fra Nord-Korea tilførte et stort alvor da president Barack Obama la fram sin drøm om en atomvåpenfri verden foran titusener av jublende tsjekkere.

Krever sterkt svar
Den amerikanske presidenten tok utgangspunkt i rakettutskytingen da han snakket om hvor viktig kampen mot spredning av atomvåpen er.

- I morges ble vi minnet om hvorfor, sa Obama, som understreket at Nord-Korea brøt internasjonale regler med oppskytningen.

- Nå er tiden for en sterkt internasjonalt svar. Nord-Korea må forstå at veien til internasjonal respekt ikke går gjennom kjernefysiske våpen, sa Obama.

- Ikke naiv
Med stadige avbrudd av jubel gikk Obama gjennom sin plan for å redusere verdens lagre av atomvåpen.

- I dag framfører jeg klart og med engasjement USAs forpliktelse til å søke en verden i fred uten kjernefysiske våpen, sa Obama og understreket USAs spesielle ansvar siden landet er den eneste atommakten som noen gang har brukt et atomvåpen i strid.

- Jeg er ikke naiv, dette målet vil ikke nås fort, kanskje ikke i min livstid, sa Obama.

- Men vi må ignorerer stemmene som sier det ikke er mulig. Også her må vi si «yes, we can», sa Obama og siterte sitt verdenskjente valgkampslagord.

Presidenten kom også inn på Irans atomvåpenprogram, som er hovedgrunnen til at USA har satt i gang planer for et rakettskjold i Europa, med baser i Tsjekkia og Polen.

Obama lovet dialog og respektfull tilnærming til regimet i Teheran, men også at USA vil fortsette med rakettskjoldplanene, så lenge det er en trussel fra Iran

Toppmøte i USA
Tidligere i uken ble han enig med den russiske presidenten Dmitrij Medvedev om å få på plass en avtale om å redusere deres kjernefysiske stridslagre innen utgangen av året.

I Praha lovet han å jobbe for en internasjonal avtale som skal stanse all produksjon av spaltbart materiale til bruk i atomvåpen. Han sa det var på tide at USA sluttet seg til en avtale som forbyr testing av atomvåpen og han invitere til et globalt toppmøte om kjernefysisk sikkerhet i USA «i løpet av et år».

Obama kom 20 minutter forsinket på talerstolen utenfor slottet i Praha, hvor 30.000 frammøtte ventet for å høre ham tale.

Hånd i hånd med sin kone Michell mottok han folkemengdens entusiastiske hyllest, og etter talen gikk han ned for å håndhilse på dem som sto nærmest talerstolen.

Presidenten startet talen med en hyllest av tsjekkerne og fløyelsrevolusjonen hvor kommunismen ble styrtet, som lærte verden at «fredfulle demonstrasjoner kan velte et imperium».

Presidenten besøker Praha søndag som en del av en åtte dagers reise i Europa, og skal delta på et toppmøte med EUs ledere senere på dagen.

(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere