*Nettavisen* Økonomi.

Tror på butikkstreik

Det er stor fare for at årets lønnsoppgjør ender med streik, tror fagforeningen Handel og Kontor. Årsaken er uenighet om den nye ordningen med tjenestepensjon for alle.

15.03.06 09:57

- Dette blir det vanskeligste lønnsoppgjøret i varehandelen siden den siste storstreiken i 1961, sier leder Sture Arntzen i Handel og Kontor (HK) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Tirsdag leverte Arntzen kravet fra 15.000 HK-medlemmer til Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH). HK vil kreve en rimelig forbedring av kjøpekraften for alle, med et spesielt løft for de lavest lønte. I tillegg vil HK ha et prøveprosjekt med seks timers-dager til full lønn.

Stridens kjerne er de nye obligatoriske tjenestepensjonene, som Stortinget har vedtatt skal gjelde alle arbeidstakere. Per i dag har bare rundt 20 prosent av de ansatte innen varehandel tjenestepensjon. Dermed vil det bli en høy regning for arbeidsgiverne.

Kim Nordlie i HSH mener kravene er «voldsomme».

HK-leder Sture Arntzen mener at det vil komplisere oppgjøret dersom arbeidsgiverne forsøker å velte hele kostnaden over på de ansatte. Da blir det lite igjen til lavtlønnede medlemmer, og vårens oppgjør kan ende i streik.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.