NA24.no

Tror på cruisefest

Sist oppdatert:
Europeisk cruiseindustri venter formidabel vekst de neste årene.

Europeiske skipsverfts dominans innenfor skipsbygging av cruiseskip gir betydelig vekst innen sysselsetting, velferdsutvikling og i turistindustrien de neste årene.

NA24 – din næringslivsavis

Det kommer frem i rapporten «European Cruise Contribution», som legges frem i Brussel i dag. Rapporten er satt sammen av European Cruise Council (ECC) sammen med Euroyards, MedCruise og Cruise Europe.

- Dette er første gang vi har fått tall som viser den fulle økonomiske verdien og effekten av cruiseindustrien i Europa, sier Tor Johan Pedersen i Royal Caribbean i en melding.

103 milliarder årlig
Rapporten spår meget optimistiske signaler.

Den viser at cruiseselskaper, skipsverft og passasjerer årlig legger 67 milliarder kroner i Europa. Det forventes at dette vil øke med 50 prosent til 103 milliarder kroner innen 2010.

Èn million flere på cruise
Rapporten spår èn million flere cruisegjester årlig i Europa enn i dag. Innen utgangen av tiåret anslås at 3,6 millioner passasjerer vil dra på cruise i Europa og avlegge 17 millioner besøk i europeiske havner innen utgangen av tiåret.

- Nordiske cruisegjester har absolutt bidratt til denne utviklingen. Veksten de seneste årene har vært markant og fra Norge sendte vi i 2006 hele 180 prosent flere gjester til Middelhavet enn hva vi gjorde i 2005. Så langt i 2007 tyder alt på at denne utviklingen fortsetter, sier Pedersen.

50 000 nye jobber
Samtidig viser analyser i rapporten at sysselsettingen i industrien vil øke med mer enn 50.000 jobber innen tre år. I dag sysselsetter europeisk cruiseindustrien om lag 180 000 mennesker.

I 2005 brukte cruiseindustrien 25 milliarder kroner på skipsbygging, mens dette forventes å øke til nærmere 36 milliarder kroner årlig innen 2009.

10 nye skip hvert år
Europeiske skipsverft bygger ti store skip hvert år de neste to årene, og har ordrene på mer enn 95 prosent av alle nye cruiseskip som skal bygges innen 2010.

Royal Caribbean har flere nye skip på beddingen. I april i år kommer «Liberty of the Seas» - søsterskip til verdens største cruiseskip «Freedom of the Seas». I 2008 kommer det tredje skipet i Freedom-klassen: «Independence of the Seas», og året etter lanserer Royal Caribbean 220.000 gross tonnage-skipet som foreløpig har fått navnet «Project Genesis».

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere