NA24.no

Tror på Gazprom

Sist oppdatert:
Russlandsekspert er forsiktig optimist, og tar uttalelsene fra Gazprom på alvor.

Mandag ble det kjent at Gazprom, den russiske operatøren på Shtokmanfeltet, er i ferd med å gjøre en avtale med en eller flere internasjonale partnere.

NA24 - din næringslivsavis


- Må tas på alvor
Det er visekonsernsjef Alexander Medvedev som sier dette til Financial Times. Det er dermed mye som tyder på at Gazprom går tilbake til den opprinnelige planen om å ta med en eller flere internasjonale selskaper som likeverdige partnere. Det står i strekt kontrast til meldingen som kom i oktober i fjor, om at internasjonale selskaper bare kunne regne med å få kontraktoppdrag.

- Disse uttalelsene må tas på alvor, mener seniorforsker og assisterende direktør ved Fridtjof Nansens Institutt, Arild Moe.

– Dette kommer ikke fra hvem som helst, og det tyder på at Gazprom går litt tilbake fra de bombastiske uttalelsene som falt i fjor høst om at de skulle klare dette uten å inkludere andre selskaper som likeverdige partnere, sier Moe til NA24.

Men Moe understreker at det er opp til andre enn Gazprom og den russiske staten å vurdere om utformingen av en eventuell avtale er god nok. Kostnadene på prosjektet anslås å være på mellom 20 og 30 milliarder dollar.

– Store internasjonale kredittinstitusjoner innøver en betydelig innflytelse, og det er disse som til syvende og sist anerkjenner om dette er å regne som det samme som eierandeler i feltet, sier Moe.

Frem og tilbake
Det har med jevne mellomrom kommet ulike signaler om hvordan samarbeidet mellom Gazprom og eventuelle samarbeidspartnere skal fungere. Til å begynne med ønsket det russiske statskontrollerte oljeselskapet en eller flere likeverdige internasjonale partnere. Statoil, Norsk Hydro, franske Total og amerikanske ConocoPhillips har konkurrert om denne rollen. Men i fjor fikk de altså beskjed om at slik partnerskap ikke lenger var aktuelt. Moe har tidligere sagt til NTB at selskapet ikke vil klare oppgaven å bygge ut et av verdens største gassfelt uten internasjonale partnere.

– Gazprom har selv liten erfaring med så store feltutbygginger. De har skjøvet fra seg utenlandske oljeselskaper som har en hovedkompetanse på prosjektledelse og gjennomføring. Jeg ser sterke grunner til å svare nei på spørsmålet om Gazprom er i stand til å lede og gjennomføre et så stort offshoreprosjekt som Shtokman.

Forsiktig optimist
Om kompleksiteten i prosjektet er en av årsakene til dagens nye signaler er for tidlig å si, men Moe sier det foregår en betydelig maktkamp i Russland i denne saken.

– Årsaken til at det er så mye vingling skyldes interne stridigheter, men denne justeringen av kursen fra Medvedev i dag gir grunn til forsiktig optimisme for selskapene som ønsker en avtale, sier Moe til NA24.

Moe sier det er krefter i både Gazprom og den russiske staten som ønsker å ha med utenlandske aktører som partnere, men at denne vinglingen nok fører til at mulige utenlandske partnere blir mer påpasselige.

– Vi kan ikke si at dette er det siste ordet i saken, men det er et skritt nærmere en avtale, sier Moe.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere