NA24.no

Tror på høyere oljepris

DnB Nor Markets tror oljeprisen kommer til å stige kraftig utover året.

- Oljeprisen ser nå ut til å ha bunnet ut, med laveste notering satt på julaften i fjor. Da ble Brent-olje handlet på 36,6 dollar/fat, skriver Torbjørn Kjus, oljeanalytiker i DnB Nor Markets, i rapporten Økonomiske utsikter.

NA24 - din næringslivsavis

Han tror oljeprisen vil få et kraftig oppsving i løpet av andre halvår i år, og holder fast på tidligere prognoser for oljeprisen i 2009.

Kuttene holder
- De store OPEC-kuttene som har blitt gjennomført i første kvartal ser nå for første gang ut til å samsvare med svekkelsen i etterspørselen. De siste to månedene er faktisk år/år-reduksjonen i OPECs produksjon større enn reduksjonen i etterspørselen. Dersom OPEC holder nåværende produksjonsnivå til sommeren, vil produksjonen avta med 4 millioner fat/dag fra i fjor, skriver Kjus.

- Selv om vi tror etterspørselen vil avta ytterligere, ser det ut til at kartellets produksjonskutt vil overstige fallet i etterspørsel for de kommende måneder. Dette vil føre til lagertrekk i andre halvår. Vi står derfor fast på vårt estimat på 60 dollar/fat som gjennomsnittspris for Brent-olje i 2009.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Ser 70-tallet
I løpet av årets første tre måneder var snittprisen på 45 dollar fatet. En snittpris på 60 dollar fatet for hele 2009 krever en kraftig oppsving i oljeprisen.

- De kommende månedene vil fortsatt bære preg av den svake etterspørselssiden og OPEC’s kamp for å kutte enda mer enn etterspørselen faller. Timingen for når prisoppgangen kommer er selvfølgelig svært vanskelig, men vi tror at 70 dollar per fat er innen rekkevidde før året er omme, skriver Kjus.

- Vi estimerer at før året er omme vil oljelagrene i OECD ha trukket ned fra dagens 62 dagers forbruk til under 55 dagers forbruk. Oljeprisene vil begynne å finne fundamental støtte når markedet begynner å se rapporterte lagertrekk. Vi trenger ikke å vente på prisresponsen til lagrene har kommet under 55 dagers forbruk.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere