Tror på norsk nullrente

Foto: (Scanpix)

Handelsbanken tror Norges Bank kan bli tvunget til å sette renten helt ned mot null.

20.04.09 16:04

Norges Bank kan komme til å barbere styringsrenten det neste året, tror Handelsbanken Capital Markets.

NA24 - din næringslivsavis

I sin konjunkturrapport som er offentliggjort mandag skriver sjeføkonom Knut Anton Mork at banken i utgangspunktet ikke tror det blir nødvendig å kutte renten mer enn 0,5 prosentpoeng. Likevel holder Handelsbanken døren åpen for at renten kuttes helt ned til 0,5 prosent.

Ser for seg lite kutt
- Som hovedscenario ser vi for oss en moderat norsk resesjon i år med moderat gjeninnhenting neste år. Inflasjonen vil nok kunne moderere seg noe, men ikke spesielt mye, skriver Mork.

- I en slik situasjon har vi vanskelig for å se for oss at Norges Bank skal følge opp sin prognose om rentekutt helt ned til 1 prosent. I stedet setter vi da 1,5 prosent som sannsynlig gulv og ser for oss en begynnende rentenormalisering neste vinter, fortsetter Handelsbanken.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Kan trenge større kutt
Hvis Handelsbankens pessimistiske scenario slå til, vil det ikke holde med et rentekutt på hverken 0,5 prosentpoeng - som Handelsbanken egentlig tror på - eller på 1 prosentpoeng - som Norges Bank egentlig tror på.

- I det tilfellet ser vi for oss rentekutt ned mot null. Og siden vi da ikke bare ser for oss en dypere, men også lengre resesjon, kan det bli aktuelt for Norges Bank å se på ukonvensjonelle metoder for å øke pengemengden ut over det som følger av at renta blir satt ned til null, skriver Mork.

Dette kan bli gjort ved at sentralbankene kjøper statsobligasjoner, slik som det er gjort i USA og Storbritannia, men i Norge vil dette ikke være like enkelt. Norge har nemlig lite gjeld utestående, og da er det egentlig bare en mulighet som gjenstår ifølge Handelsbanken.

- Den muligheten som da står igjen, er å følge den sveitsiske nasjonalbanken SNBs eksempel og kjøpe utenlandsk valuta. Vi tror Norges Bank vil nøle lenge med å gjøre dette, men vil se på det som en mulighet om resesjonen blir lang og dyp nok, skriver banken i rapporten.

Svekket krone
Hvis scenariet Handelsbanken frykter slår til, vil det være dårlig nytt for alle som skal på ferie utenlands eller på handletur over grensen. Den norske kronen skal i dette tilfellet svekke seg markant mot både dollar, euro og svenske kroner.

På ett års sikt mener økonomene i Handelsbanken at eurokursen kan komme å stige til 9,30 kroner, dollarkursen til 7,75 kroner og svenskekronen kommer til å stige til 93 kroner.

Uansett hvilket av scenariene som slår til, det med et lite rentekutt til eller det med nullrente, mener Handelsbanken at det nå er et godt tidspunkt å binde renten.

- Dagens langrenter ligger på nivåer som svært mange låntakere finner det komfortabelt å leve med. Vi regner det med andre ord slett ikke som dyrt å sikre seg mot rentesvingninger ved hjelp av renteswapper eller fastrente.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.