*Nettavisen* Økonomi.

Tror på nullrente

Svensk rente Riksbanken Foto: Fredrik Sandberg (Scanpix)

Sentralbanksjefen i Sverige kan komme med historisk rentekutt.

Det er ventet at den svenske sentralbanken vil kutte renten fra 1 prosent til langt ned mot null på sitt rentemøte tirsdag.

NA24 - din næringslivsavis

Renten er allerede på et historisk lavt nivå i Sverige, men det er ingen tvil om at den skal lavere.

Ifølge en investorundersøkelse gjort av SEB, forventer gjennomsnittet av de spurte at renten kuttes 0,62 prosentpoeng. 52 prosent av de spurte forventer et kutt på 0,5 prosentpoeng, 29 prosent venter et kutt på 0,75 prosentpoeng, mens de resterende 19 prosentene venter enten en nedgang på 0,75 prosentpoeng i to steg eller hele 0,9 prosentpoeng.

SEB selv tilhører den siste kategorien, ettersom de venter et kutt på 0,9 prosentpoeng slik at den nye styringsrenten i Sverige blir på 0,1 prosent.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Bertil Ericson (SCANPIX)

Det store spørsmålet mange spør seg er imidlertid hvilke andre tiltak som kommer fra Riksbanken. Den svenske økonomien er hardt rammet av finanskrisen, og arbeidsledigheten kan bli så høy som 12 prosent i løpet av 2011 dersom den svenske finansministeren Anders Borg får rett i sine dystre spådommer.

- Se opp for diskusjoner rundt kvantitative lettelser (QE), skriver SEB i et analysenotat mandag morgen.

- Vi tror det er for tidlig for Riksbanken å kjøpe statsobligasjoner nå, men utelukker ikke et slikt trekk dersom bankens deflasjonsbekymringer fortsetter å øke, skriver SEB videre.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.