*Nettavisen* Økonomi.

Tror på opptur i boligmarkedet

Foto: Montasje (Nettavisen)

- Mesteparten av prisfallet i boligmarkedet er bak oss.

20.01.09 12:06

Nordea kommer med en skikkelig gladmelding til landets boligeiere. I sin nye rapport som ble offentliggjort i dag, skriver banken at mesteparten av prisfallet i det norske boligmarkedet nå er tatt ut.

NA24 - din næringslivsavis

Sjeføkonom Steinar Juel jekker også opp forventningene om boligmarkedet, og tror ikke prisfallet blir så stort som tidligere antatt.

Les også: Voldsomt fall i boligprisene

- Tidligere antok vi at boligprisene ville falle med ca 20 prosent fra topp til bunn. Nå tror vi ikke fallet blir større enn ca 15 prosent. Det betyr at det meste av prisnedgangen nå er bak oss, skriver Juel i rapporten Økonomisk Oversikt.

Juel mener at utsiktene for boligmarkedet i Norge er betydelig bedret på grunn av høstens store rentekutt fra Norges Bank og også de ventede kuttene framover.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Venter boligopptur i andre halvår
Nordea venter nå en utflating av boligprisene i andre kvartal, og drister seg frampå og spår noe prisoppgang mot slutten av 2009 i det norske boligmarkedet.

Dette er mer optimistisk enn hva DnB Nor Markets tror. Meglerhuset la fram en liknende rapport forrige uke. her kom det fram at DnB Nor Markets venter at boligprisene vil synke med 5,5 prosent fra desember 2008 til desember 2009, og at en prisoppgang først vil komme i 2010.

Men det er i tråd med med hva NA24 venter seg for boligmarkedet i 2009.

Les også: - Kan bli mye, mye verre

Juel og Nordea legger likevel svært stor vekt på at den fremtidige økonomiske utviklingen sjeldent har vært mer avhengig av myndighetenes reaksjonsmønster enn det tilfellet er nå.

- Forutsetter krisepakke
- Våre anslag forutsetter at den finanspolitiske ekstrapakken som kommer fra den norske regjeringen i slutten av januar har en betydelig størrelse. Anslagene er også basert på at tiltak settes inn for å redusere kredittrasjoneringen overfor næringslivet, anfører Juel, som understreker at usikkerheten er svært stor.

Kollegaen Eric Bruce peker på de kraftige rentekuttene fra Norges Bank. Sentralbankens reviderte prognoser fra desember tilsier at inflasjonen faller under sentralbankens mål på 2,5 prosent allerede tidlig i år.

- Massive rentekutt
- Da er det i følge Norges Banks tankesett bare en ting å gjøre; kutte renten massivt. Vi ser nå for oss en rentebunn på om lag 2 prosent, ikke langt fra bunnen i sentralbankens siste prognose, skriver Bruce.

Men det er også en risiko for at renten faktisk ikke kommer så langt ned som Bruce venter.

- Det er imidlertid også mulig at renten ikke kommer så langt ned som vi venter eller at den kommer raskere opp igjen. Kraftige stimulanser i form av rekordlave renter og finanspolitiske tiltak kan raskere enn ventet snu forbruksveksten og boligprisene opp igjen. Det er mulig sentralbanken da vil heve blikket og se bort fra at den løpende inflasjonen er fortsatt er lav. Faren for nye bobler på lenger sikt tilsier at Norges Bank hever renten raskere enn forrige gang renten var svært lav, selv om det innebærer en viss periode med pristigning under målet og negativt produksjonsgap, skriver Bruce.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.