*Nettavisen* Økonomi.

Tror på rekordlav dollar

Foto: FREDRIK VON ERICHSEN (EPA)

Harvard-professor tror den amerikanske valutaen står foran en kjempesmell.

16.10.09 22:21

Dollaren har falt svært mye den siste tiden, men skal man tro Niall Ferguson, professor ved det prestisjetunge Harvard-universitetet, har den amerikanske valutaen ennå lang vei å gå, i hvert fall mot euro.

NA24 - din næringslivsavis

- Dollaren vil fortsette fallet mot euro over de neste to til fem årene, og falle så mye som 20 prosent til historisk rekordlave nivåer med et stadig videre amerikansk underskudd, hevder Ferguson i et intervju med Bloomberg Radio.

Med et fast forhold mellom kroner og euro tilsvarer det en dollarkurs på under 4,5 kroner.

Den amerikanske økonomien har lenge operert med store underskudd, dekket inn av salg av statspapirer til for eksempel Kina.

- Enkleste løsning
- En svak dollar er den enkleste løsningen på Americas problemer akkurat nå, sier Ferguson.

Lav dollar betyr bedre vilkår for den amerikanske eksportindustrien, noe som er positivt for økonomien. Ferguson mener det er dette mange amerikanske politikere håper på.

Ferguson hevder at en svakere dollar imidlertid er ”elendig nytt for praktisk talt alle de andre økonomiene i verden”, med unntak av USA og Kina. Kina kontrollerer vekslingsforholdet mellom amerikanske dollar og kinesiske yuan, og professoren mener kineserne vil sørge for at dollarkursen ikke blir for lav sammenlignet med deres pengeenhet.

I tillegg til at store deler av verden har stor dollarreserver som mister verdi, vil det også slå negativt ut på handelsbalansen at importen fra USA blir billigere, mens eksporten får inn mindre penger enn før.

Kursutvikling
Etter å ha nådd det laveste nivået mot euro på 14 måneder denne torsdagen på 1,4968 dollar per euro, stiger dollaren fredag. En euro koster nå 1,4895 dollar, mens dollarkursen mot kroner står i 5,62, opp 1,21 prosent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag