*Nettavisen* Økonomi.

Tror på rentepause

Makroøkonomer tror Ben Bernanke allerede har gått for langt med den amerikanske renten.

07.08.06 13:08

GRATIS OPPSETT: NA24 på mobil

Et flertall av makroøkonomene tror sentralbanksjef Ben Bernanke og hans kolleger vil holde styringsrenten uendret ved rentemøtet i morgen, som følge av den siste tidens makrotall som viser en nedkjøling av amerikansk økonomi.

NA24 - din næringslivsavis

Det finnes også de som tror Federal Reserve allerede har gått for langt, og at amerikansk økonomi er på vei mot en kraftigere nedkjølning enn Federal Reserve er ute etter.

Amerikansk nedkjølning
Tegnene på en nedkjøling i den amerikanske økonomien som følge av FEDs 17 strake rentehevninger har allerede begynt å vise seg i makrotallene.

Privat forbruk økte med 0,4 prosent i juni, det laveste i år etter at tallene for mai ble revidert opp til 0,6 prosent. Ordreinngangen til servicesektoren nådde sitt laveste på tre år i juli, ifølge Bloomberg.

På fredag kom sysselsettingsrapporten fra det amerikanske handelsdepartementet. Rapporten, som tar for seg alle sektorer utenom landbruk, viste en sysselsettingsvekst på 113.000, lavere enn 144.000 som var ventet. Samtidig viste rapporten en høyere enn ventet arbeidsledighetsrate på 4,8 prosent.

Tror FED har gått for langt
- De har allerede gått for langt, sier Joseph LaVorgna sjefsøkonom i Deutsche Bank Securities i New York til nyhetsbyrået Bloomberg.

Joseph LaVorgna ser en nedgang i den økonomiske veksten til 1,5 prosent i tredje kvartal som følge av for mange rentehevninger, skriver Bloomberg. Bruttonasjonalprodukt i USA hadde en økning på 2,5 prosent i andre kvartal, og 5,6 prosent i årets første kvartal.

Grunnen til at noen økonomer begynner å frykte at Federal Reserve allerede har gått for langt er den forsinkede effekten en rentehevning har på økonomien.

Visestyreformann i Federal Reserve, Donald Kohn, sier studier indikerer at det kan ta alt fra mellom et kvartal og et helt år før man ser den fulle effekten av en rentehevning, ifølge Bloomberg.

De fleste makroøkonomer er imidlertid ikke like pessimistiske som Deutsche Bank. Ifølge en sammenstilling blant 51 økonomer av Bloomberg er det ventet en vekst i amerikansk BNP på 2,8 prosent i andre halvår.

Avgjøres i morgen
På tirsdag møtes Federal Reserve for å bestemme videre rentepolitikk, møtet vil bli etterfulgt av en pressekonferanse klokken 20:15 norsk tid.

Ifølge en undersøkelse blant 90 økonomer av Bloomberg var det kun 25 som trodde på en rentehevning på 0,25 basispoeng til 5,5 prosent ved morgendagens møte, mens de andre trodde på en pause.

Markedsaktørene i rentefutures-markedet priser nå inn en sannsynlighet på 18 prosent for at FED hever renten med 0,25 prosentpoeng. For om lag en måned siden ble det priset inn en sannsynlighet på 75 prosent for det samme utfallet skriver Bloomberg.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.