NA24.no

Tror på Røkkes oljekupp

Styreleder Kjell Inge Røkke i Det norske oljeselskap Aker KIR DETNOR
Styreleder Kjell Inge Røkke i Det norske oljeselskap Aker KIR DETNOR Foto: Falch, Knut (Scanpix)
Sist oppdatert:
Ekspertene er ikke overrasket av Røkkes siste stunt.

Fusjonen mellom Kjell Inge Røkkes Aker Exploration og Det norske oljeselskap kommer ikke som noen overraskelse på aksjemarkedet. Det har lenge versert spekulasjoner om en sammenslåing, og selskapene selv har også vært åpne for dette. Når det gjelder bytteforholdene har ingenting vært avklart.

NA24 – din næringslivsavis

Analytiker Trond Omdal i Arctic Securities mener avtalen er gunstig for begge parter.

- Gitt at Aker tidligere har kjøpt 18,2 prosent av Det norske og 73,1 prosent av Aker Exploration har det vært spekulert i en slik fusjon. Det avgjørende her er at DNO, som største eier med 23,5 prosent av aksjene i Det norske, har akseptert bytteforholdet på 82 prosent og 18 prosent i det kombinerte selskapet.

Stor fordel
Analytikerkollega Thomas Arrestad i Pareto viser til at det er sannsynlig at Aker vil kunne bidra med å garantere finansieringen når feltene skal bygges ut.

- Den store fordelen for Det norske oljeselskap er at de får inn Aker som en enda større eier. Det vil gi mer trygghet rundt finansieringsbehovet til Det norske, sier Aarrestad til NA24.

Han regner fortsatt på hvordan det finansielle utfallet for aksjonærene i begge selskapene blir, men mener det er en god løsning at Aker og Kjell Inge Røkke blir en større eier.

Nok cash
Røkkes Aker har en svulmende bankbok etter en rekke salg av selskaper de siste årene. Sist var i våres da de solgte fire selskaper til Aker Solutions. Det norske oljeselskap har også en solid kontantbeholdning etter å ha solgt flere eiendeler på sokkelen.

- Det norske er store nok til å drive med letevirksomhet, men selv om de har rikelig med kontanter er det ikke nok til utbygging av feltene, sier Aarrestad, som viser til at det dermed er en fordel å få inn Aker.

Da nyheten sprakk om fusjonsplanene til selskapene presenterte det sammenslåtte selskapet at de har klare ambisjoner om å vokse videre. De vil vokse både gjennom organisk vekst, men hinter også frempå at de vil bidra i restruktureringen innen bransjen.

- De vil nok først og frem kjøpe lisenser og feltandeler, men jeg tror ikke de vil kjøpe andre selskaper i første omgang. Men man vet aldri, sier Aarrestad.

På papiret ligger det an til at aksjonærene i Aker Exploration har fått en fordel, men den er marginal.

Liten premie til Røkke
Omdal i Arctic er forsiktig med å mene mye om bytteforholdet.

- Siden vi ikke har analysedekning på Aker Exploration vil jeg ikke uttale meg om verdivurderingen bortsett fra at bytteforholdet er en liten premie ut over gårsdagens børskurs.

Og utdyper:

- Dette innebærer en liten premium for Aker Exploration i forhold til gårsdagens sluttkurser som innebar et bytteforhold på 83,6 prosent til 15,6 prosent. Selskapet vil med sine 70 lisenser og 32 operatørskap bare ha StatoilHydro og Petoro foran seg som leteaktør på norsk sokkel. Det kombinerte selskapet har 2,4 milliarder i kontanter og fordringer på den norske stat gjennom skatterefusjonsordningen på norsk sokkel finansiering av leteforpliktelsene ut 2012. Men selskapet må hente mer penger eller selge lisenser dersom funn som Grevling og Fulla blir vedtatt utbygd, sier Arctic-analytikeren.

Aker Exploration har en treårig leieavtale på riggen Aker Barents til 520.000 dollar per dag, noe som er høyere enn dagens riggrater. Hvordan en vurderer den treårige riggforpliktelsen og riggmarkedet fremover har innvirkning på hva investorer vil mene om bytteforholdet.

- Arctic Securites har en kjøpsanbefaling på Det norske med kursmål 75 kroner.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere