NA24.no

(Scanpix)

Tror på saftig norsk rentekutt

Sist oppdatert:
Tror Rente-Olsen tyr til kraftig lut.

Erik Bruce, senioranalytiker i Nordea Markets, melder at de på grunn av de store problemene i Europa tror på et større rentekutt før jul.

Torsdag ble det klart at konsumprisindeksen (KPI) steg 1,4 prosent fra oktober i fjor til oktober i år, så vidt høyere enn markedsforventningene og i tråd med Norges Banks prognoser.

Saftig kutt
Med tanke på Norges Bank stod klare til å kutte renten allerede i oktober tror Nordea nå at kuttet blir større.

- Siden oktobermøtet er det ingen tegn til bedring, snarere tvert imot. Det er ingen Hellas-krise lenger, men en bred eurokrise. Renten på spansk og særlig italiensk statsgjeld har økt mye. I et alternativt scenario som Norges Bank presenterte i oktober, der situasjonen i Europa ikke bedres, kuttet de renten med 25 eller 50 bp i desember. Etter vår vurdering er utviklingen siden oktober i tråd med dette scenarioet og tror Norges Bank kutter med 50 bp på møtet i desember. Usikkerheten er imidlertid svært stor. Eurokrisen kan eskalere ytterligere framover noe som kan gi kraftigere rentekutt, melder Bruce.

Også Handelsbanken Capital Markets ser for seg at det kan komme et større kutt.

- Forverringen av krisen de siste dagene har økt sannsynlighet for at det kan bli behov for enda større rentekutt, skriver de i sin morgenrapport.

Første kutt på lenge
Slår dette vil Øystein Olsen i så fall kutte styringsrenten fra dagens 2,25 prosent til 1,75 prosent. Det vil i så fall også være det første rentekuttet siden 17. juni 2009, da renten ble satt ned til 1,25 prosent.

Renten blir etter alle solermerker satt ned, men ikke alle tror at det vil bli så mye 50 basispunkter.

- I Norge fikk vi inflasjonstall for oktober som viste at prispresset i norsk økonomi fortsatt er moderat. Kjerneinflasjonen ble 1,2 prosent i oktober, det samme som i september. Dette var i tråd med markedets forventninger og bare marginalt høyere enn Norges Banks anslag (1,1 prosent). Inflasjonstallene vil derfor ikke bidra til at sentralbanken endrer sine renteplaner. Vi tror likevel at situasjonen i Europa, med høy uro i finansmarkedene og rentekutt fra den europeiske sentralbanken, vil føre til at Norges Bank av forsiktighetshensyn kutter med 25 basispunkter på møtet i desember, skriver DnB Nor Markets i sin morgenrapport.

Også Handelsbanken tror først og fremst på et mindre kutt.

- De nye tallene endrer ikke vår vurdering av inflasjonsutsiktene fremover, og vi opprettholder vår prognose at Norges Bank vil kutte renten med 0,25 prosentenheter på det neste rentemøtet i desember.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere