NA24.no

Foto: Aftonbladet Bild (Scanpix)

Tror på svensk revansj

Sist oppdatert:
DnB Nor Markets forventer en ny vår for tapervaluta.

Analytiker Camilla Viland i DnB Nor Markets er meget positiv til norske kroner, og mener de aller fleste valutaer på noe lengre sikt vil tape for vår kjære valuta. Med ett unntak. Svenske kroner.

Følg valutamarkedet her

Tidligere har norske kroner og svenske kroner fulgt hverandre tett. Men så kom finanskrisen. Dette bidro til å gjøre de to valutaene til mobbofre i markedene, og livredde markedsaktører solgte det de kunne av svenske og norske kroner.

Viland sier til NA24 at hittil i år har norske kroner vært en vinner mens svenske kroner har vært veldig svak.

Bekymret i Sverige
- En av årsakene er bekymring for den baltiske økonomien der de svenske bankene har vært langt mer eksponert enn de norske, sier Viland. Den svenske økonomien har også fått merke nedgangen i verdensøkonomien hardere enn den norske.

Hundre svenske kroner er bare godt nok til 78,96 norske kroner, men svenskekronen har vært vekslet helt nede i 75,4 mot norske. DnB Nor Markets forventer at svenske kroner vil styrke seg til 84 og 85 mot norske kroner.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Selg dollar
Men en valuta storbanken ikke er positiv til er dollar. Å selge dollar mot norske kroner nå kan være en god forretning på sikt, mener banken. Men på kort sikt kan man se for seg en dollarstyrking mot norske kroner og øvrige valutaer.

Årsaken er at økt frykt i markedene omsettes til en sterkere dollar, ettersom investorene søker seg til trygge havner. Og amerikanske statspapirer er en trygg havn.

- Vi har sett at når risikoaversjonen er høy så styrker dollaren seg, peker Viland på. Dollaren svekket seg da også betydelig forrige uke etter at den amerikanske sentralbanken meldte at de ville kjøpe statspapirer tilbake fra markedet for å trekke ned lånekostnadene.

Mens dollaren har vært svært svak de siste dagene styrker den seg igjen tirsdag. En dollar koster onsdag ettermiddag 6,3765 kroner, en oppgang på 1,52 prosent.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere