NA24.no

Tror Putin kan sluke Vimpelcom

(Scanpix)
Russlandsekspert og Putin-kritiker mener det er sannsynlig at den russiske staten trer inn som eier av Vimpelcom.

I fem år har Alfa Gruppen og Telenor sloss om kontrollen av det russiske mobilselskapet Vimpelcom. Men det hele kan ende med at de russiske staten plukker opp kontrollen i det som har vært Telenors gullgruve i øst.

NA24 - din næringslivsavis

- Konflikten handler om langt mer enn at Alfa prøver å lure Telenor trill rundt. Det er stor sannsynlighet for at Alfa kan bli lurt selv , av den russiske staten og statsminister Vladimir Putin. Her er det hauk over hauk, sier Ivar Amundsen til Aftenposten. Han er tidligere vinimportør men har i en årrekke jobbet med menneskerettighetsspørsmål i Russland.

Amundsen har skrevet om konflikten i den engelskspråklige avisen Moscow Times. Der peker han på at oligarken Fridman, som eier Alfa, er i skrustikken til Putin. Han klarte ikke å innfri et lån til Deutche Bank, og en russiske statskontrollert bank trådte inn, mot at de fikk pant i selskapets Vimpelcom-aksjer.

Amundsen sier videre til Aftenposten at det ikke er sikkert at Putin vil ha med seg Fridman videre, ettersom både den russiske staten og oligarkene sliter voldsomt med økonomien. Samtidig er Telenors aksjer i Vimpelcom lagt ut til tvangssalg av rusiske myndigheter. Det kan føre til at Putin, via pant og tvangssalg, klarer å få kontrollen over 70 til 80 prosent av en av de største mobilselskapene i landet, skriver Aftenposten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere