*Nettavisen* Økonomi.

Tror rentesjefen toer sine hender

Foto: (Scanpix)

Den nye sentralbanksjefen Øystein Olsen har sin første arbeidsdag.

03.01.11 12:25

Mandag har Øystein Olsen sin første arbeidsdag som sentralbanksjef og leder av Norges Banks hovedstyre. Han tar over etter Svein Gjedrem, som har sittet i sentralbanksjef-stolen i seks år.

Det er ikke ventet noen store omlegginger måten Olsen vil jobbe på, i forhold til forgjengeren. Det er heller ikke ventet noen snarlige hopp i styringsrenten til Norges Bank. Et nesten samlet korps av sjeføkonomer, tror at det neste rentehoppet i Norge først kommer mot sommeren.

- Om det var noe vi la merke til i hans uttalelser fredag, så var det kanskje at han virket en tanke ivrigere til å snakke om valutakurs og eksportindustri enn Svein Gjedrem har vært. Imidlertid var han også her omhyggelig med å formulere seg slik at han ikke kunne sies å ha staket ut noen ny kurs. Selv venter vi da heller ingen omlegging av politikken når han tiltrer i januar. Norges Banks interne kultur vil nok dominere i første omgang. Over tid må vi imidlertid forberede oss på at han vil sette sitt personlige stempel på sentralbankens virksomhet i noe større grad. I hvilken retning dette skulle gå, er det imidlertid for tidlig å si nå, skrev Handelsbankens Knut Anton Mork da ansettelsen av Øystein Olsen var et faktum.

Vil ha en åpen bank
I en melding skriver Olsen selv at Norges Bank skal være en åpen og veldrevet sentralbank, og at han vil videreføre arbeidet som har vært gjort i Norges Bank de siste årene. Banken fikk særlig kritikk rundt en stor utbetaling til en av sine forvaltere.

Les om saken her:

- Systemet med inflasjonsmål for pengepolitikken har virket godt gjennom skiftende konjunkturer. Sammen med andre deler av den økonomiske politikken har pengepolitikken bidratt til å stabilisere norsk økonomi. Inflasjonsstyringen er fleksibel. En kan legge til grunn at bankens reaksjonsmønster videreføres, skriver Olsen i en melding.

Norges Bank forvalter også Statens pensjonsfond utland. Forvaltningen skal være basert på åpenhet, langsiktighet og høy kompetanse, heter det i meldingen fra Norges Bank.

Blir sittende i seks år
Øystein Olsen er ansatt som sentralbanksjef for en periode på seks år. Han er utdannet samfunnsøkonom fra Universitetet i Oslo i 1977.

Olsen kommer fra jobben som administrerende direktør i Statistisk sentralbyrå.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag