NA24.no

Tror russerbråket fortsetter

Sist oppdatert:
Jo Lunder ble vraket til jobben som styreleder i mobilgiganten Vimpelcom. Han tror bråket mellom Telenor og Alfa fortsetter.

I godt over ett år har Telenor og investeringsselskapet Alfa Group kjempet om makten i den russiske mobilkjempen Vimpelcom.

NA24 - din næringslivsavis.

Striden har stått om milliardsatsingen på det lille ukrainske mobilselskapet URS og forsøket på en fusjon mellom Vimpelcom og Ukrainas største mobilselskap Kyivstar. Et selskap Telenor og Alfa Group eier i fellesskap.

Før fredagens generalforsamling gjorde Telenor flere fremstøt mot resten av aksjonærene i det børsnoterte mobilselskapet for å få gjennomslag for Jo Lunder som ny styreleder. Men den sittende styretoppen David Haines ble gjenvalgt med god hjelp fra Alfa Groups aksjonærer. Lunder fortsetter som menig styremedlem. Dermed er det status quo.

- Jeg har veldig lite følelser knyttet til dette, men vil jobbe for at vi skal ha fokus på business og ikke konflikt, sier Lunder til NA24.

- Ingen umiddelbar løsning
Men konflikt kommer det nok til å bli. Alfa Group har fortsatt flere representanter i Vimpelcom-styret enn Telenor, selv om de sitter på færre aksjer.

- Jeg ser ikke noen umiddelbar løsning på de konfliktområdene som ligger der. Jeg tror det vil ta tid å løse dette, sier Lunder og viser til at det ikke er noe i den nye styresammensetningen som skulle tilsi at det nye styret vil se mye annerledes på disse sakene enn de har gjort det siste året.

Det dreier seg først og fremst om satsingen i Ukraina. Vimpelcom kjøpte mobilselskapet URS for 270 millioner dollar, mot Telenors vilje. I tillegg skal Vimpelcom satse mellom 500 og 600 millioner dollar de neste to årene for å bli store i Ukraina.

- Kyivstar-kjøp er det beste
Telenor ønsket heller at Vimpelcom skulle kjøpe Kyivstar, Ukrainas største mobilselskap med over 15 millioner kunder, som de to selskapene eier sammen. Vimpelcom-ledelsen ønsket i utgangspunktet dette, men Alfa Group sa nei. Lunder tror et samlet Vimpelcom/Kyivstar ville vært et slagkraftig selskap.

- For Vimpelcom tror jeg et kjøp av Kyivstar er den beste og mest lønnsomme markedsinngangen de kan gjøre i Ukraina. Spørsmålet er om selskapet er til salgs og hvilke forutsetninger man stiller til en slik transaksjon, sier Lunder.

Lunder har vært involvert i Vimpelcom siden 1999, som administrerende direktør og styreleder. Den gang hadde selskapet 150.000 abonnenter og ingen GSM-lisens i Moskva. Nå nærmer de seg 100 millioner abonnenter og er det nest største mobilselskapet i Russland.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere