*Nettavisen* Økonomi.

Trosset oljen

Oljeprisen flørtet med årsbeste, men det var ikke nok for Oslo Børs.

12.04.07 17:10

Den svake dollaren sendte Oslo Børs nedover for andre dag på rad. Dermed trosset de ellers så oljeavhengige aksjene notert i Oslo den knallsterke oljeprisen. Hovedindeksen endte med en nedgang på 0,90 prosent til 463,22 poeng.

NA24 - din næringslivsavis

Samtidig som kronen er knallsterk mot dollaren er det frykt for renteoppgang i USA som rammer børsen. Dette er ikke et særnorsk problem og omfatter også børsene ellers i Europa og Asia. Aksjemarkedene vurderer fortsatt referatet fra det amerikanske rentemøtet som ble avholdt i forrige måned. Onsdag kveld kom signalene om at renten i USA kan komme til å settes opp for å motvirke den stigende inflasjonen.

Energibyrået IEA har sluppet sin månedlige oversikt over oljemarkedet og venter at den absolutt etterspørsel vil falle noe tilbake, men dette blir motvirket ved at veksten er inntakt. USA er i ferd med å komme inn i kjøresesongen, dermed fokuserer markedet på bensinlagrene. IEA peker på at tilbudet falt i mars og at det ser ut til å falle videre i sommeren.

Dollar ned
Onsdagens oljelagerrapport fra de amerikanske myndighetene viser at bensinlagrene falt langt mer enn ventet samtidig som raffinerienes utnyttelsesgrad økte. Et fat nordsjøolje med levering i mai koster 68,22 dollar ved råvarebørsen i London.

Oppgangen i oljeprisen motvirkes av den svake dollarkursen. Målt mot kronen koster dollaren 6 kroner. Dette er det laveste nivået så langt i år og har ikke vært lavere på nesten ett år. Kronen har styrket seg etter at inflasjonen i den norske økonomien er større enn Norges Banks prognoser. Dermed venter flere økonomer høyere rente i Norge. Dette styrker kronen.

Den europeiske sentralbanken holder styringsrenten uendret. Det ble kjent torsdag ettermiddag da ECB avholdt sitt rentemøte. Dette var ventet blant økonomene. Rentenivået blant de som inngår i eurosonen ligger på 3,75 prosent.

Statoil falt 1,05 prosent til 165 kroner og fikk følge av Norsk Hydro som også falt.

Flyr høyt
Orkla ble den mest omsatt aksjen på børsen. Totalt byttet aksjer for 2,9 milliarder kroner hender. En stor post ble omsatt av meglerhuset Morgan Stanley før børsen åpnet og dette dro opp omsetningsvolumet.

Stepstone klatret til toppen av vinnerlisten med en oppgang på 12 prosent til 19,6 kroner. Oppgangen kom etter at de kunne melde om en sterk strøm av kunder i løpet av årets tre første måneder.

Det skandinaviske flyselskapet SAS ble løftet 6,15 prosent til 129,50 kroner etter at analytiker Lars Heindoft i ABG Sundal Collier jekket opp kursmålet i aksjen til 170 kroner per aksje. ABG-analytikeren har en kjøpsanbefaling. Denne uken har flyselskapene rapportert om flere passasjerer og dette er med på å løfte sektoren. Flybillettprisene har steget markant siden nyttår og bidrar til økt fokus.

Falt videre
Telenor fortsatte nedturen torsdag. Dagen i forveien var en analyse ute på telekjempen der aksjen ble slaktet. Analytiker Henrik Vikström i ABG Sundal Collier tror verdier for 30 milliarder kroner kan bli barbert vekk fra aksjekursen. Torsdag slapp Vimpelcom sitt resultat for fjerde kvartal. Det russiske mobilselskapet leverte svakere enn ventet samtidig mister det ukrainske teleselskapet Kyivstar stadig kunder.

EMGS steg 5,22 prosent til 6,50 kroner etter flere dager med nedtur. Gruveselskapet Crew Minerals steg 4,79 prosent. Selskapet ble skilt ut fra Crew Gold like før juletider og Crew Gold har solgt unna 12 millioner aksjer til 18,50 kroner i en plassering som gjennomført onsdag ettermiddag.

Stolt-Nielsen falt 5,44 prosent til 182,50 kroner. Rederiet legger frem sitt resultat for første kvartal torsdag kveld. Seismikkselskapet Global Geo Service endte ned 4,53 prosent til 2,95 kroner. Carnegie sto bak 39 prosent av nettosalget.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.