*Nettavisen* Økonomi.

Truer Europas gasstilførsel

Ukraina kan hindre Russlands forsyninger av gass til Europa.

04.03.08 20:08

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Ukraina vurderer å bremse Russiske gassforsyninger til Europa, skriver BBC News.

NA24 - din næringslivsavis

Grunnen til det er at Gazprom reduserte gassforsyningene til Ukraina mandag. Nå sier de at vil foreta ytterligere kutt på 25 prosent.

Store deler av Russlands leveranser til Europa går gjennom rørledninger som ligger i Ukraina, og det er dette Ukraina nå vil hindre.

Krangelen startet etter at Russland sa at Ukraina ikke hadde betalt sine gjeldsposter. De to landene har vært i samtaler, men mandag kuttet Russland sine forsyninger med 25 prosent, etter at samtalene brøt sammen i forrige uke.

Russlands gass utgjør en fjerdedel av Ukrainas gassimport, og kuttet er dermed effektivt.

Krisen opptrappet
Krisen ble opptrappet tirsdag etter at Gazprom annonserte ytterligere kutt.

Naftogaz, Ukrainas statlige gasselskap, sier de forbeholder seg retten til å utføre «passende» tiltak, og med det mener de å fjerne leveringer til Europa som kommer fra Russland via Ukrainske rørledninger, hvis Gazprom gjennomfører trusselen om ytterligere kutt.

Milliardkrangel
Gazprom mener at Naftogaz' utestående gjeld er på 1,5 milliarder dollar, og har bedt Ukraina om å komme tilbake til forhandlingsbordet.

Ukraina på sin side, tviholder på at betalingene allerede er gjort.

Europa frykter
Russland forsikrer de om at de europeiske landene vil motta gassen som normalt.

- Gazprom forsikrer at gassleveringer i EU ikke vil bli påvirket, sier EU-kommisjonens talsmann Michele Cercone.

I januar 2006 falt leveransene til blant annet Tyskland og Italia som følge av at Gazprom skrudde av kranene til Ukraina. Dette skjedde etter at Gazprom beskyldte Ukraina for å stjele deler av gassen som ble sendt til Europa. Ukraina på sin side mente at priskravet fra Gazprom var ment å ødelegge landets økonomi i forkant av et stortingsvalg.

Dobbel gasspris
Kort tid før jul i 2006 signaliserte Russland at deres til da nærmeste allierte, Hviterussland, måtte punge ut dobbelt så mye for gassen. Det statskontrollerte selskapet truet med å stenge igjen kranene 1. nyttårsdag dersom de ikke godtok kravet.

Med god hjelp fra bitende kulde kom Russland og Hviterussland til enighet to minutter før tidsfristen gikk ut. Foruten en høyere pris fikk russerne også en eierandel på 50 prosent av rørledningen som går gjennom Hviterussland og til Europa.

Les mer her: Skattlegger russisk olje og - Truer Europas oljeforsyninger

- Mistet glansen
Vladimir Putin har kapret kontroll over Russlands naturressurser de siste årene gjennom å aktivt bruke energigigantenes Rosneft og Gazprom voksende pengebinger. Dermed virker grepet om olje- og gassressursene å være sikret på statlige hender. Gazprom er blant annet eieren av det gedigne gassfeltet Sjtokman som Statoil er med på.

OECD har tidligere signalisert at de er svært bekymret for utviklingen i det statseide gasselskapet Gazprom.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.