NA24.no

Foto: Solum, Stian Lysberg (SCANPIX)

Truer Fredriksen med gigantsøksmål

Sist oppdatert:
Full krig mellom to av Norges rikeste.

Riggselskapet Petromena, kontrollert av Berge Gerdt Larsen, har sendt ut en melding om at de i samarbeid med andre kan komme til å reise et søksmål på over 18 milliarder kroner mot John Fredriksens Seadrill.

NA24 – din næringslivsavis

I et firesiders dokument lister Petromena opp en rekke punkter der de mener Seadrill har opptrådt galt, delvis i samarbeid New York-baserte AMA Capital Partners.

Klager på «innblanding»
Saken gjelder det Petromena kaller «innblanding» i drillingkontraktene for riggene SS Petrorig 1,2 og 3.

Seadrill anklages blant annet for å ikke ha opplyst om at AMA hadde det Petromena beskriver som tette bånd til Seadrill, da de ble hyret inn for å vurdere utstedingen av Petromena-obligasjoner, der Seadrill var på andre siden av bordet.

Omstridt riggsalg
Obligasjonene gjaldt en borerigg, og Petromena hevder at Seadrill kun gikk inn for å tvinge gjennom et tvangssalg av riggen senere, hvilket hendte.

Da riggen var ferdig bygget i april hevdet obligasjonseierne, der Seadrill hadde en kontrollerende eierandel, at lånebetingelsene i flere av obligasjonslånene var blitt mislighold og krevde at de kunne tre inn i byggekontrakten. Petromena har motsatt seg dette, men nå er riggen solgt.

Les mer: Kjøpte omstridt rigg

Advarer om konsekvenser
– Oljeindustrien har måter å hanskes med denne typen fiendtlige overtakelser på lang sikt, advares det i dokumentet.

Seadrill beskyldes videre for å stenge ned en rekke allerede inngåtte drillingkontrakter, i hovedsak med den brasilianske oljekjempen Petrobras som motpart.

Gigantkrav
Petromena mener Seadrill og AMAs innblanding kan bli gjenstand for et søksmål på over 3 milliarder dollar, eller mer enn 18 milliarder kroner. Dette hvis Petromenas aksjonærer, obligasjonsinnehavere, kreditorer, Larsen Oil and Gas og Petrobras går sammen mot dem.

Pressemeldingen kom før børsslutt. Seadrill-aksjen falt 2,21 prosent til 106,9 kroner på Oslo Børs, onsdag.

Så langt har det ikke lyktes NA24 å komme i kontakt med Seadrill og Fredriksen-sfæren.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere