NA24.no

Truer med å bryte oljeavtaler

Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
Nok en gang er det sådd tvil om DNOs oljelisenser i Nord-Irak.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

En toppolitiker i det irakiske parlamentet mener at Iraks føderale myndigheter kan komme til å sette til side avtaler som de kurdiske selvstyremyndighetene i Nord-Irak i egen regi har inngått med utenlandske oljeselskaper.

NA24 - din næringslivsavis

Det melder nyhetsbyrået United Press International.

Det politiske spillet rundt den meget viktige oljeloven i Irak kan dermed se ut til å være inne i en kritisk fase, og kampen om kontroll over Iraks enorme oljeressurser raser videre mellom de tre store folkegruppene.

Presser Nord-Irak
Et prominent medlem i energikomiteen i det irakiske parlamentet Abdul-Hadi al-Hasani, legger nå press på de autonome kurdiske selvstyremyndighetene etter at denne har vedtatt en regional oljelov for Nord-Irak (Kurdistan).

Hasani sier den regionale oljeloven er et tilbakeskritt for arbeidet med den føderale oljeloven.

På denne bakgrunn mener Hasani at irakiske myndigheter kan forkaste avtaler som de kurdiske selvstyremyndighetene har inngått med utenlandske oljeselskaper. Slike avtaler er blant annet inngått med det norske oljeselskapet DNO.

Omstridte avtaler
DNO har inngått flere produksjonsdelingsavtaler med de kurdiske selvstyremyndighetene i Irak. Avtalene gjelder flere lovende felter nord i Irak, men er omstridte. Enkelte hevder at kurderne ikke hadde rett til å inngå disse avtalene og at de derfor ikke er gyldige.

Ryktene rundt DNO er mange. Selskapet blir stadig nevnt som en mulig oppkjøpskandidat og de potensielle kjøperne består av mektige navn. Norske Statoil er en gjenganger i spekulasjonene.

Noen skal ha vært villige til å bla opp 700 millioner dollar, eller rundt 4,16 milliarder kroner, for DNOs lisensportefølje i Kurdistan. Det har selskapets styre tidligere opplyst i en børsmelding.

Advart
Tidligere har det irakiske Baath-partiet, partiet til henrettede Saddam Hussein, rykket ut med en skriftlig advarsel spesielt rettet mot DNO for selskapets oljeboring i det kurdiske Nord-Irak.

I advarselen heter det blant annet:

«Den norske regjeringen bærer fullt ansvar for enhver skade Irak kan bli påført gjennom disse illegale avtalene, og vi skal forfølge dem gjennom legale metoder for å få tilbake alle våre rettigheter (...) Vi er absolutt bestemte på å gjøre Norge og den kommende straffen til et eksempel for enhver regjering.»

Kaotiske tilstander
I arbeidet med Iraks føderale oljelov er det vanskelige punktet for partene fordelingen og kontrollen med landets oljeressurser. En parlamentsbehandling er ikke lett å få til i Bagdad, hvor parlamentet flere ganger har blitt lammet av for lavt oppmøte til å være beslutningsdyktig. To større fraksjoner har boikottet parlamentet og hindret beslutningsdyktighet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere