*Nettavisen* Økonomi.

Truer med å flytte Extra til Rikstoto

Extra har vært pengespill i Norge siden 1996 og omsatte for 955 millioner kroner i 2014. Nå vurderer ExtraStiftelsen å flytte spillet fra Norsk Tipping til Norsk Rikstoto. Foto: Skjermdump Norsk Tipping

ExtraStiftelsen vurderer å bryte med Norsk Tipping og Kulturdepartementet. Allerede til helgen kan det bli møter med Norsk Rikstoto.

04.12.15 11:24

De siste ukene har det vært mye støy rundt Norsk Tipping-spillet Extra.

Lotterispillet er eid av 30 frivillige helseorganisasjoner gjennom ExtraStiftelsen, mens Norsk Tipping er operatør for spillt.

Det er ExtraStiftelsens versjon av eierforholdet.

Kulturdepartementet hevder nemlig at Extra-spillet eies av ExtraStiftelsen sammen med Norsk Tipping. I en kronikk i DN torsdag skriver kulturminister Thorhild Widvey:

«Stiftelsen har i egne årsmeldinger i tidligere år også lagt til grunn at spillet Extra eies av stiftelsen og Norsk Tipping, i fellesskap og med lik eierandel.»

EkstraStiftelsen bruker på sin side både tidligere kulturminister Anniken Huitfeldt og Riksrevisjonen som sannhetsvitner for at de eier spillet alene. Et annet trumfkort er at ExtraStiftelsen står oppført som aleneeier i konsesjonen.

Les: Nettavisens intervju med Widvey

Vil ha eierskapet hos Norsk Tipping
Widvey ønsker at eierskapet til spillet legges hos Norsk Tipping - mot at ExtraStiftelsen får en fast andel av Norsk Tippings overskudd i fremtiden.

Kulturdepartementet har sendt ut et lovendringsforslag, som nå ligger til hastebehandling i familie- og kulturkomiteen på Stortinget.

Her foreslås det at helse skal inngå som et fjerde formål under tippenøkkelen. Prosentandelen som merkes helse, er vederlaget for Extra-spillet.

Widvey foreslår at helse skal få 6,4 prosent av Norsk Tippings samlede overskudd. Prosentandelen er regnet ut fra den summen ExtraStiftelsen sitter igjen med i dag.

Les også: - Maktmisbruk i Kulturdepartementet

Artikkelen fortsetter under bildet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Kulturminister Thorild Widvey mener at Extra eies av ExtraStiftelsen og Norsk Tipping i fellesskap. Foto: Heiko Junge


ExtraStiftelsen, som betaler Norsk Tipping ca 240 millioner kroner hvert år (markedsavgift, drift, markedstøtte, utvikling og provisjon til kommisjonærer), mener imidlertid at andelen bør være 9 prosent.

- Kulturministeren legger i sin stortingsproposisjon til grunn at helseformålene, som eneste formål, også i fremtiden skal betale en ekstraordinær markedsavgift på 93 millioner kroner i året. Vi synes det er urimelig at helseorganisasjonene fortsatt må betale avgift på et spill, selv etter at de gir fra seg eierrettighetene, sier generalsekretær i ExtraStiftelsen, Hans Christian Lillehagen, til Nettavisen.

Les også: 955 millioner står på spill - hvem vinner?

Møter Widvey fredag
Fredag ettermiddag skal ExtraStiftelsen ha møte med Widvey om den fastlåste situasjonen.

Dersom ExtraStiftelsen ikke får gehør for sine krav, vil stiftelsen vurdere ulike alternativer. Ett av dem er å be Lotteritilsynet om utvidet konsesjon, slik at spillet kan fortsette etter at den nåværende konsesjonen utløper 31. desember.

En annen mulighet er å fri til en partner som kan erstatte Norsk Tipping som operatør. I Norge er det bare Norsk Rikstoto som kan fylle den rollen.

- Vi har hele tiden sagt at vi holder alle handlingsalternativer åpne. Et samarbeid med Norsk Rikstoto kan være ett av disse alternativene. Rikstoto er, sammen med Norsk Tipping enerettsmodellen, sier generalsekretær Lillehagen til Nettavisen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Generalsekretær Hans Christian Lillehagen i ExtraStiftelsen.


Etter det Nettavisen forstår, kan det bli aktuelt å ha møter med Norsk Rikstoto allerede til helgen.

- Vi vil nå møte Rikstoto for å bli bedre kjent med hva slags operatørtjenester de kan tilby oss og om de er konkurransedyktige når det gjelder forslaget som ligger i lovendringsforslaget, forteller Lillehagen.

- Bryter med EØS-reglene
Widvey uttalte seg til Nettavisen
om Extra-saken torsdag. Da sa hun blant annet dette om bakgrunnen for at hun ønsker å flytte spillet til Norsk Tippings portefølje:

- Kort tid etter jeg overtok som kulturminister mottok jeg et brev fra ESA, som er EFTAs overvåkingsorgan, hvor det sto at forrige regjerings regelverk og praksis brøt med EØS-regelverket, sier kulturminister Thorhild Widvey til Nettavisen.

- Kulturminister Thorhild Widvey og Idrettsforbundet er bekymret for at alt annet enn deres forslag til løsning vil true enerettsmodellen, svarer generalsekretær Lillehagen.

- Men de glemmer at Rikstoto også er en del av denne enerettsmodellen. Et alternativt samarbeid med Rikstoto burde med andre ord være en løsning både ESA og Regjeringen kan leve med, avslutter han.

Rikstoto: - Fullt mulig
Norsk Rikstoto stiller seg ikke avvisende til ExtraStiftelsens frieri.

- Det er fullt mulig å bruke Norsk Rikstotos distribusjon offline og online til andre pengespill, som for eksempel Extra-spillet. Norsk Rikstoto har 1650 kommisjonærer i tillegg til distribusjon på nett og mobil, Norsk Rikstoto har tidligere distribuert spille for andre operatører, som for eksempel Yess, sier administrerende direktør Harald Dørum til Nettavisen.

Dersom ExtraStiftelsen og Norsk Rikstoto skulle finne tonen, og det ikke foreligger noen juridiske og politiske hindringer for at Extra flyttes til Rikstoto, kan det bli statsråd Sylvi Listhaug og Landbruksdepartementet som får det politiske ansvaret for spillet.

Thorild Widvey ønsker ikke å kommentere dagens utspill fra ExtraStiftelsen og henviser til intervjuet hun ga med Nettavisen torsdag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.