NA24.no

Truer med å trekke seg fra euroen

(Afp)
Sist oppdatert:
Tyskland legger press på sine valutapartnere.

Myndighetene i EU-landene står overfor en ny runde med diskusjoner om hvordan krisen i eurosonen skal håndteres og så løses.

Jean-Claude Juncker og Giulio Tremonti, henholdsvis Luxembourgs statsminister og Italias finansminister, skriver i ft.com at å opprette såkalte E-obligasjoner, felles statsobligasjon for alle eurolandene, vil kommunisere til finansmarkedene at euroen ikke vil forsvinne med det første.

I forslaget, der begge ministrene uttrykker manglende tålmodighet, ligger det an til å bli opprett et helt nytt organ i EU-sfæren, European Debt Agency (EDA), som skal overta for European Financial Stability Facility (EFSF), det nåværende stabiliseringsfondet. Og at et slikt byrå skal opprettes allerede i inneværende måned.

Byrået skal ha mandat til å låne hvert enkelt land opptil 40 prosent av landets brutto nasjonalprodukt.

Tyskland nøler
Tyskland stiller seg imidlertid tvilende til forslaget.

- En slik plan vil kreve fundamentale endringer i EU-traktatene, sier Wolfgang Schäuble, den tyske finansministeren, til ft.com

I tillegg understreker han at landene vil komme til å trenge insentiver for å være disiplinert i forhold til pengebruken, slik at ikke euroen skal ryke.

Forslaget om en felles E-obligasjoner vil også mest sannsynlig føre økte finansieringskostnader for Tyskland.

Selvforsterkende negativitet
Eurosamarbeidet er i utgangspunktet skjørt og den siste tiden har vært ekstraordinært utfordrende. Blant de virkelig store spørsmålene er hvorvidt det eksisterende EFSF er stort nok til å redde den spanske økonomien, dersom den skulle gå over ende.

Angela Merkel skal i diskusjoner med George Papandreou, den greske statsministeren, ha truet med at Tyskland bør gå ut av eurosamarbeidet, skriver The Guardian.

I diskusjonen skal Papandreou skal ifølge avisen ha beskyldt Merkel for å fremme udemokratiske forslag, hvorpå responsen fra den tysek forbundskanseleren ikke lot vente på seg.

- Hvis dette er den type klubb euroen er i ferd med å bli, så bør kanskje Tyskland gå ut, skal Merkel ha sagt.

Les flere saker på NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere