Truer med WTO-veto

Georgia truer med å legge ned veto mot russisk medlemskap i WTO

14.12.06 18:59

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Russland signerte nylig en historisk WTO-avtale med USA, men nabolandet Georgia truer med å stikke kjepper i hjulene for et russisk medlemskap. For å kunne bli medlem i verdens handelsorganisasjon må nemlig alle landene godkjenne den nye kandidaten.

NA24 - din næringslivsavis

Georgias utenriks- og finansminister sier at Russland kun får bli med i WTO om de følger internasjonale handelsregler, ifølge BBC.

Bitre naboland
Den tidligere sovjetrepublikken Georgia er ikke på godfot med de russiske myndighetene. Russerne misliker sterkt at republikken har alliert seg med vestlige land, og for å vise misnøyen har Putin innført strenge økonomiske sanksjoner mot landet, samt at hundrevis av georgiere som Russland mente var ulovlige innvandrere, har blitt deportert .

Georgia på sin side misliker at Russland gir støtte til deler av landet som i praksis har brutt ut fra Georgia.

Georgias hovedeksportartikler, vin og mineralvann, nektes å bli eksportert til Russland. I tillegg er land, luft og kystforbindelsene med Russland svekket og den diplomatiske kontakten fraværende.

Den statlige russiske gassgiganten Gazprom har tidligere truet Georgia med at de i 2007 planlegger å øke prisen på 1000 kubikkmeter gass eksportert til Georgia fra dagens nivå på 110 dollar til 230 dollar. Dersom denne prisen altså ikke blir akseptert, skrus kranene igjen.

- Spyttet oss i ansiktet
Det som i utgangspunktet var dårlige diplomatiske forbindelser kollapset i september da fire russiske militæroffiserer ble arrestert i Georgias hovedstad, Tbilisi, og siktet for spionasje. Spionene ble fremstilt på tv og overlevert til internasjonale diplomater på en måte som russerne mener var konstruert for å ydmyke dem.

Vladimir Putin har i flere år siklet etter å bli medlem av WTO, noe Georgia er, men i midten av oktober begynte Georgia å blokkere diskusjoner om et russisk medlemsskap i Verdens handelsorganisasjon.

- Saakashvili er et amerikansk verktøy. Hvorfor skal vi gi han billig gas etter at han spyttet oss i ansiktet, sa en russisk myndighetsperson i november om den USA-utdannede statsministeren i Georgia, Mikhail Saakashvili, ifølge The Herald.

Viktig for Putin
Russlands president Vladimir Putin har i flere år siklet etter medlemskap i WTO. En årsak til dette er at Russland med et medlemskap i WTO får signalisert at landets økonomi har fått reist seg og blitt solid igjen. Sovjet-perioden brakk deler av Russlands økonomiske ryggrad.

En annen og kanskje enda viktigere årsak er at Russland, som er verdens største økonomi utenfor WTO, håper på å få samme oppblomstringen i egen økonomi som det kineserne opplevde etter at de ble medlem i 2001.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.