NA24.no

Truer nordmenn i Gaza

Sist oppdatert:
Martyrbrigadene Al-Aqsa og Islamsk hellig krig oppfordret søndag nordmenn, svensker og dansker til å forlate Gazastripen.

Sent søndag kveld kom det opplysninger fra Gazastripen om at martyrbrigadene al-Aqsa oppfordret dansker og svensker til å forlate området innen 72 timer.

Et annet sted på Gazastripen oppfordret Islamsk hellig krig dansker, svensker og nordmenn om å forlate området fullstendig innen 48 timer, melder Expressen.

- Vi er kjent med truslene mot nordiske borgere, også nordmenn på Gazastripen. Vi har vært i kontakt med de to norske hjelpearbeiderne vi vet oppholder seg i området. Utreise for disse er koordinert, og de er på vei ut av området, sier pressetalskvinne i Utenriksdepartementet, Anne Kjersti Shaw, til TV 2 Nettavisen.

Karikatur-tegninger
Søndag ble det demonstrert mot Muhammed-karikaturene i den danske avisen Jyllands-Posten i de palestinske områdene på Vestbredden.

Tegningene har også stått på trykk i det norske kristne tidsskriftet «Magazinet.»

Omkring ti væpnede palestinere brant det danske flagget i Nablus søndag i protest mot at den danske avisen Jyllands-Posten i høst trykket karikaturtegninger av profeten Muhammed.

(Se bilder nederst i saken)

Fraråder reise
Utenriksdepartementet fraråder nordmenn å reise til Gaza med mindre de har noe helt nødvendig å gjøre der.

- Truslene kommer fra Al-Aqshabrigadene og Islamsk Hellig Krig i form av flyveblader. Vi vil ta kontakt med de palestinske selvstyremyndighetene i morgen for å få nærmere beskjed om hvordan dette forholder seg, sier Shaw til TV 2 Nettavisen.

Karikaturtegningene har vakt avsky i den muslimske verden fordi de blir sett på som en fornærmelse mot profeten. Demonstrantene i Nablus krevde en unnskyldning og oppfordret palestinere og muslimer over hele verden til å boikotte danske produkter.

Lørdag beklaget redaktøren i Jyllands-Posten tegningene i et åpent brev til innbyggerne i Saudi-Arabia.

Boikott
EUs handelskommissær Peter Mandelson har advart den saudiarabiske handelsministeren om at enhver boikott av danske varer også er en boikott av EUs varer, og at EU vil vurdere å bringe saken til Verdens handelsorganisasjon hvis regjeringer oppfordrer til slik boikott.

Advarselen kommer etter at man i flere arabiske land har fjernet danske varer fra hyllene i protest mot Jyllands-Postens Muhammedtegninger, melder Politiken.

NTB melder søndag at to av den muslimske verdens viktigste organisasjoner, Den arabiske liga og Den islamske konferanseorganisasjon, ønsker en FN-resolusjon som forbyr angrep på religiøse oppfatninger.

Det ble også søndag kjent at Libya stenger sin ambasade i Danmark i protest mot bildene som ble publisert.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere