*Nettavisen* Økonomi.

Truer tusenvis med anmeldelse

Lever selvangivelsen, eller bli anmeldt, er Skatteetatens beskjed.

25.05.09 13:51

Skatteetaten truer nå unnasluntrende styreledere med anmeldelse.

NA24 - din næringslivsavis

Skatt Øst som omfatter fylkene Oslo, Akershus, Oppland, Hedmark og Østfold setter i år inn et ekstrastøt for å få inn selvangivelser fra selskapene som sluntret unna for skatteåret 2007.

De har nå sendt ut brev til styrelederne i omkring 3.100 selskaper i dette området, som ikke leverte selvangivelsen for 2007, og som derfor ble skjønnslignet. Skatt Øst tar nå frem de strafferettslige følgene ved å sluntra unna selvangivelsen, og truer med anmeldese for styreledere i selskaper som ikke får inn selvangivelsen for 2008.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

- Vi går ut med dette nå, da vi har sett at det er en del som ikke har levert for 2007. Vi sender dem nå en advarsel. Dersom de ikke følger opp, vil de høyst sannsynlig motta en anmeldese, men hvert enkelt forhold vil bli vurdert, sier avdelingsdirektør Inger-Berit Andersen i Skatt Øst til NA24.

Bøter og fengsel
Det styrelederne risikerer er brudd på ligningsloven, som kan straffes med bøter og fengsel i inntil to år for skattesvik. Er det snakk om grove forhold er strafferammen inntil seks år.

I tillegg til de strafferettslige forholdene, så mister selskapene som ikke leverer selvangivelsen, retten til å klage nå skjønnsligningen foreligger.

Innstilt virksomhet
Ifølge Andersen skyldes den manglende innlevering i en del tilfeller at eierne har lagt ned virksomheten, men opprettholdt selskapet. Dette er imidlertid ikke nok til å slippe unna selvangivelsen.

- Hvis de ikke lenger driver virksomheten, må de likevel levere en nulloppgave, eller oppløse selskapet. Så lenge selskapet er registrert i skattemanntallet er det leveringspliktig, sier Andersen til NA24.

Dersom selskapet er avviklet før utgangen av 2008, må det likevel innleveres en selvangivelse for året selskapet ble avviklet. Fristen for å levere inn selvangivelsen for selskaper er 31. mai.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.