Valget i USA tar all fokus i finansmarkedene det kommende døgnet og dagene.

- Uka vil domineres av valget i USA. Rundt klokken 05 tirsdag morgen bør vi ha svaret. Vi tror fortsatt Clinton går av med seieren, og da bør vi kunne se et løft i risikoviljen i markedet generelt og et relief-rally i aksjemarkedet spesielt. Vanligvis vil både vinneren erklære seier og taperen akseptere tapet. Men lite ved dette valget er vanlig, skriver sjeføkonom i Nordea Kjetil Olsen i en morgenrapport mandag.

FBI: Har ikke funnet noe straffbart i nye Clinton-eposterLes: FBI-avgjørelse gir løft før børsåpning

Trump har allerede sagt at han ikke vil akseptere valget hvis han taper. Skulle han tape kan det dermed ikke utelukkes at han tar rettslige skritt for å prøve gyldigheten av valget eller kreve en omtelling.

- I så fall kan usikkerheten i markedet vare i ukesvis. Ved en Trump seier vil vi finansmarkedet gå inn i risk-off modus, med flykt til trygge papirer. De største utslagene kommer i aksjemarkedet, men også oljemarkedet kan være utsatt. En vesentlig innstramming i de finansielle markedene vil gjøre en renteøkning fra Fed i desember mindre sannsynlig, skriver Olsen.

Flukt fra risiko

På fredag var amerikanske aksjemarkeder ned for niende dagen på rad, den lengste sammenhengende nedgangen siden finanskrisen. S&P 500 var samlet ned 2 % i forrige uke, valget i USA og framgangen for Trump skapte risk-off stemning.

Diskuter aksjer, oljeprisen, valuta og makrotall med tusenvis av andre på aksje- og investeringsforumet Xtrainvestor

Oljeprisen var ned 3 USD/fat på uka og førstekontrakten Brent ligger nå rett over 46 USD/fat. USD svekket seg med rundt 1 cent i forrige uke, EURUSD handler nå rett under 1,11. EURNOK holdt seg rimelig stabil, til tross for nedgangen i oljeprisen. Krysset står nå i 9,05.

Oppgang i Asia

Tokyo leder an på det som ser ut til å bli en god børsdag i Asia. Like etter lunsj lokal tid var hovedindeksen Nikkei 225 opp hele 1,44 prosent. Like før stengetid er oppgangen 1,65 prosent.

På de kinesiske børsene er Hongkongs hovedindeks Hang Seng opp 0,46 prosent til lunsj lokal tid. I Shanghai og Shenzhen er de respektive hovedindeksene opp 0,26 prosent og 0,14 prosent.

Ved lunsjtid i Singapore er hovedindeksen Straits Times opp 0,37 prosent. Det gjenstår da fem timers handel mandag.

Les: Børs: Opp over hele linja i Asia