Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

NA24.no

Trump nærmere å erklære krisetilstand

GRENSEMUR: Donald Trump ankom grensebyen McAllen, Texas for å fortsette kampen for å bygge en grensemur mot Mexico.
GRENSEMUR: Donald Trump ankom grensebyen McAllen, Texas for å fortsette kampen for å bygge en grensemur mot Mexico. Foto: (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
I USA er staten stengt for tredje uke på rad. Nå vurderer Trump drastiske tiltak for å få bygd grensemuren.

Budsjettkrisen i USA har ført til at 800.000 statsansatte er permittert eller jobber uten lønn. Etter gjentatte forsøk på å få til en avtale om bygging av grensemuren mot Mexico, er nå Trump nærmere enn noen gang å erklære nasjonal unntakstilstand.

- Jeg vil nok gjøre det. Jeg vil nesten si sikkert at jeg vil gjøre det, sa Trump torsdag til TV-kanalen Fox News.

Imens fortsetter store deler av offentlig sektor å være nedstengt. Hvis stengingen varer til lørdag vil den være den lengste i amerikansk historie.

Etter president Donald Trump og demokratenes ledere Nancy Pelosi og Chuck Schumer ikke ble enige, har den amerikanske staten vært delvis stengt. Presidenten har forklart at denne stengingen kan vare i månedsvis, til og med år.

Krangelen består i at Trump vil følge opp valgkampløftet om å bygge en grensemur mot Mexico. Han forventer 5,7 milliarder dollar for å starte byggingen langs den 314 mils grensen. Det har demokratene nektet å bli med på.

BESØKTE GRENSEVAKTER: President Donald Trump ble vist narkotikabeslag gjort av grensevakter da han besøkte grensebyen McAllen torsdag.

Les også: Trump sier han vinner kampen om muren og budsjettet

Hyllet grensevaktene

Torsdag besøkte Trump grensen ved McAllen i Texas. Der hyllet han grensepatruljen som bevokter den lange grensen til Mexico.

- Dere har ingen anelse hvor høyt elsket dere er, fortalte han til grensevaktene.

Ifølge grensepatruljens egne tall ble det i fjor stoppet nærmere 17.000 kriminelle og 6.000 gjengmedlemmer ved den sørlige grensen mot Mexico. Det ble gjort enorme narkotikabeslag, som er en viktig finansiering for gjenger som har tilknytning til kartellene som driver en milliardbutikk på narkotika og kriminalitet.

- De sier at en mur er middelaldersk, men hva så? Det er et hjul også. Hjulet er eldre enn muren. Jeg sjekket alle bilene som står utenfor og selv de virkelig dyre, til og med de som Secret Service bruker – og de er virkelig dyre, tro meg – alle har hjul. Jeg trodde det var middelaldersk? Hjulet er eldre enn muren, men det virker. Et hjul virker og en mur virker, ikke noe er som en mur, sa Trump under møtet med grensevakter i Texas.

Les også: Trump stormet ut fra budsjettmøte med demokratene

Flygeledere og flysikkerhet er blant dem som er rammet av situasjonen. Selv om flygeledere er på jobb, vet de ikke når neste lønnsutbetaling blir. Flere flygeledere har begynt å legge ut bilder av lønnsslippen som at de får null lønn.

Vurderer drastiske tiltak

Flere amerikanske medier rapporterer at Trump ser på flere alternativer for å få bygget muren. Ifølge storavisen Wall Street Journal har ingeniørkorpset i den amerikanske hæren fått i oppdrag å se på alternative måter å finansiere muren på. Én av de mulige metodene skal være å ta penger fra andre krisebudsjetter.

Den andre muligheten, som president Trump har sagt han er villig til å gjøre, er å erklære nasjonal unntakstilstand. Dette vil gjøre det mulig for han å ta penger fra andre budsjetter, eksempelvis forsvarsbudsjettet for å bygge grensemuren. - Jeg ser ingen god grunn til å ikke gjøre det. Vi kommer til å se hva som skjer de neste dagene, fortalte Trump til Fox News.

UENIG: Nancy Pelosi er demokratenes leder i underhuset og mener Trump ikke ønsker noen løsning på striden. 


En erklæring av nasjonal unntakstilstand vil møte sterk motbør fra demokratenes rekker. Kongressen vil forsøke å stoppe det, og rettssystemet vil måtte behandle søksmål mot presidentens ordre.
- Jeg tror ikke han ønsker noen løsning. Jeg tror han vil distrahere fra hans andre problemer, fortalte en av demokratenes ledere Nancy Pelosi.
Rapporter om feil i artikkelen

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!