NA24.no

STEPHEN BANNON (innfelt) er den nye sjefen for Donald Trumps valgkamp.
STEPHEN BANNON (innfelt) er den nye sjefen for Donald Trumps valgkamp. (AP / Reuters / NTB scanpix)

Trumps nye valgkampsjef stemples som rasist

Sist oppdatert:
Stephen Bannons redaksjonsmøter i Breitbart minnet om rasist-treff, sier tidligere ansatt.

NEW YORK (Nettavisen): Paul Manafort trakk seg fredag som valgkampsjef for Donald Trump, i kjølvannet av flere skandaleoppslag om hans tilknytning til Vladimir Putin-vennlige Viktor Janukovitsj i Ukraina.

Nå er det Kellyanne Conway og Stephen Bannon som skal lede valgkampen til republikanernes kandidat fram mot presidentvalget i desember.

- Nasjonalist

Hvis man håper at dette vil føre til mindre hatretorikk i valgkampen, blir man trolig skuffet.

Bannon var redaktør for Breitbart, et nettsted som bæres av rasistisk ideologi. Og rasismen kom fra toppen – altså Bannon selv.

- Under redaksjonsmøtene kunne du få inntrykk av at du var til stede på et «Hvit makt»-treff, sier Kurt Bardella, som jobbet der i to år, til ABC News.

Bardella beskriver Bannon som en nasjonalist som hater immigranter.

- Dette er en person som har et veldig ødelagt moralsk kompass, og tanken på at dette er en type person som Donald Trump skal ha nærmest seg, er svært bekymringsverdig, sier Bardella.

ABC News har bedt Bannon om å kommentere saken, men han har så langt avstått.

I oktober i fjor publiserte Bloomberg en artikkel om Stephen Bannon under tittelen «Denne mannen er den farligste politiske aktøren i Amerika».

KONTROVERSIELL: Stephen Bannon.

Utestengt på livstid

Mye kan tyde på at han overhodet ikke ønsker å distansere seg fra stempelet som rasist.

Breitbart har blant annet publisert et forsvarsverk for sørstatsflagget som mange identifiserer med slavedrift, under tittelen «Heis det høyt og stolt: Sørstatsflagget står for en ærerik arv».

En av redaktørene som jobbet under Bannon, Milo Yiannopoulos, er utestengt fra Twitter på livstid for sine hetsdrivende meldinger der.

Angrepene på den svarte komikeren Leslie Jones bidro til at Twitter fikk nok av nett-trollet Yiannopoulos.

Slaver og kuer

Mens Bannon var redaktør for Breitbart, lot han også ansatte som Katie McHugh – som i sin twitterprofil beskriver seg selv som «amerikansk nasjonalist» - poste uttalelser som dette:

«Immigrasjon er voldtektskultur. Immigrasjon er terrorisme, til evig tid, inntil du er beseiret. Steng grensene og kast ut innvandrerne».

«Be for Nice, at de har viljen og motet til å deportere alle muslimer etter det nyeste muslimske massemordet».

«Britene som kom til USA og deres etterfølgere bygde sivilisasjonen. Indianerne brydde seg aldri om å bygge noe mer enn noen få tipier».

«Britene som kom til USA bygde landet. «Slavene» bygde landet like mye som kuer «bygde» McDonald’s».

Bannons ansvar

- Hvis du lurer på hva slags arbeidsmiljø som ble skapt av Bannon, ser vi det her, konstaterer den politiske kommentatoren Rachel Maddow under sitt show på MSNBC.

Mens Donald Trump har uttalt at alle muslimer bør nektes innreise til USA, mener altså Breitbart-ansatte McHugh at alle muslimer som allerede er i USA må deporteres.

Det ser virkelig ut til at valgkampen i USA i 2016 handler om to alternativer: Enten gå tilbake til å være en rasistisk nasjon eller å fortsette utviklingen ved å la landets første svarte president bli etterfulgt av landets første kvinnelige president.

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere