Gå til sidens hovedinnhold

Trumps stenging kostet USA to Mexico-murer

Nedstengingen i fem uker kostet USA omtrent to grensemurer mot Mexico.

Den fem uker lange nedstengingen av USAs offentlige etater har kostet 11 milliarder dollar, ifølge et estimat fra Congressional Budget Office (CBO), som foretar partiuavhengige økonomiske beregninger.

Det økonomiske tapet tilsvarer omtrent to grensemurer mot Mexico. Tidenes lengste nedstenging av offentlig virksomhet startet med at president Trump krevde 5,7 milliarder dollar i Kongressen nettopp for å finansiere den omstridte grensemuren mot Mexico.

Nedstengingen var en reaksjon på at han fikk nei i Kongressen, og forrige fredag tok nedstengingen endelig slutt. Tapet er fordelt på fjerde kvartal 2018 og første kvartal 2019 og forklares med tapt produktivitet, forsinket offentlig forbruk og redusert etterspørsel.

Les også

Trodde du Donald Trump er klimaversting? Det er feil.

Det er ventet at noe av dette tapet vil reduseres når de offentlig ansatte kommer tilbake på jobb. I første kvartal er nivået på BNP forventet å ligge 8 milliarder lavere enn dersom nedstengingen ikke hadde kommet, ifølge CBO. Det meste av tapt BNP vil hentes inn igjen i løpet av året, anslår CBO at 3 milliarder dollar er tapt for godt.

Les også

Trump gjenåpner offentlig sektor uten løfte om penger til Mexico-mur

CBOs beregninger tar ikke hensyn til indirekte effekter, selv om underliggende faktorer kan være betydelige. "I tillegg til virkningene på den generelle økonomien kommer langt mer alvorlige konsekvenser for enkelte virksomheter og arbeidstakere", bemerker analysen. De som er harderst rammet omfatter offentlige ansatte med utsatte lønninger og private virksomheter som har gått med store inntektstap som aldri vil bli innhentet.

Reklame

Siste sjanse i kveld: Halv pris på alt fra Comfyballs

Kommentarer til denne saken