NA24.no

(Scanpix/Montasje)

Trygve Hegnar kjøper Hurtigruten

Sist oppdatert:
Hoster opp en kvart milliard kroner og sitter allerede med en gevinst på 80 millioner kroner.

Trygve Hegnar seiler opp som en av de største aksjonærene i Hurtigruten.

NA24 – din næringslivsavis

Fredag kjøpte Hegnar 84.056.034 aksjer i Hurtigruten. DnB Nor Markets meglet posten til 3,05 kroner per aksje. Det innebærer at Hegnar betaler i overkant av 256 millioner kroner og han får en eierandel på 20 prosent etter dette kjøpet.

Kjøpet er gjort gjennom selskapet Periscopus AS som Trygve Hegnar eier sammen med to av sine barn.

Bankene selger
Det er bankene som har vært storaksjonærer i Hurtigruten som nå selger aksjene. Bankene har vært sentrale i den finansielle restruktureringen av selskapet og i forbindelse med konvertering av gjeld til aksjer ble de blant de største aksjonærene i selskapet.

Blant de største aksjonærene som har solgt er DnB Nor. De har solgt 27 millioner aksjer i Hurtigruten, en post på 6,42 prosent av alle aksjene i selskapet. Etter dette salget sitter konsernet med 27.191.268 aksjer i Hurtigruten. Det tilsvarer en eierandel på 6,47 prosent.

SpareBank 1 Nord-Norge har solgt 20.990.765 aksjer. Dermed er eierandelen blitt redusert til 7,5 prosent fra 12,5 prosent. Sparebanken Narvik har 36.065.270 aksjer og sitter igjen med 1,01 prosent.

Norskamerikaneren Per Heidenreich var største aksjonær i Hurtigruten fram til Hegnar flagger at han kjøpt 20 prosent. Heidenreich eier gjennom selskapet Heidenreich Enterprise 71,9 millioner aksjer.

Fet bankbok
I sommer uttalte Trygve Hegnar til Finansavisen at han har en sterk kontantbeholdning og satt med 573 millioner kroner i kontanter. Noe av pengene kommer etter at Hegnar solgte seg ut av Gyldendal. Etter en feide med Erik Must om å få innpass i styret i Gyldendal ga Hegnar opp, og solgte en aksjepost for over 248 millioner kroner da Erik Must la inn et pliktig tilbud på alle aksjene i selskapet.

Aksjekursen i Hurtigruten tar av etter at det ble kjent at Trygve Hegnar har kjøpt seg opp i rederiet. Kursen endte med en oppgang på 35,59 prosent til 4 kroner, og det innebærer at Hegnar allerede har en gevinst på 80 millioner kroner. På det høyeste har kursen vært oppe i 4,21 kroner.

Følg Hurtigruteaksjen her

Bakgrunn i cruise
Hegnar er selvsagt mest kjent som mediemann, men et selskap som Hurtigruten er ikke helt nytt for ham.

Rundt 1980 gikk han inn som rådgiver for eierne i Kloster Cruise og kjøpte seg gradvis opp til å bli en betydelig aksjonær i rederiet, som etter hvert skiftet navn til NCL. Er periode ledet han også selskapet, med hovedbase i Miami.

Rederiet levde en turbulent tilværelse på Oslo Børs på 1990-tallet, men et bud fra malaysiske Star Cruises gjorde at Hegnar i 2000 kunne selge seg ut med solid gevinst.

Overskudd
Denne uken kom Hurtigruten med resultat for tredje kvartal.

Til tross for et vanskelig marked som har gitt lavere antall gjestedøgn og lavere pris, viser selskapet en solid fremgang.

Driftsinntektene til Hurtigruten Konsern endte på 992 millioner kroner, mot 991 millioner kroner i tredje kvartal i fjor.

Driftsresultatet før avskrivninger (EBITDA) ble 227 millioner kroner, mot 193 millioner kroner i samme kvartal i fjor. En økning på 34 millioner kroner som i hovedsak skyldes netto bidrag fra MS Nordnorge og lavere driftskostnader.

Resultat før skatt for videreført virksomhet endte på 116,9 millioner kroner, mot 41,9 millioner kroner i tredje kvartal året før.

Operasjon «Svart Belte»
Siden generalforsamlingen 15. mai 2008 har Hurtigruten ASA fulgt en omfattende plan for å effektivisere virksomheten, en operasjon kalt «Svart Belte».

I dette kvartalet har kostnadsreduksjonen kommer primært fra lavere mannskaps- og drivstoffkostnader. Drivstoffkostnadene er redusert med 42 millioner kroner i kvartalet som følge av både lavere oljepris og lavere volum.

Les mer: Millionoverskudd for Hurtigruten

Fått kuttaksept
Onsdag ble meldt at politikerne i Landsdelsutvalget for Nord-Norge og Nord-Trøndelag har sammen med Vestlandsrådet sagt at Hurtigruten kan kutte seilingene fem dager i uka. Aksepten kommer i brev fra regionale råd sendt til Samferdselsdepartementet.

Statssekretær Erik Lahnstein i Samferdselsdepartementet sa kuttene er en god idé.

Les mer: Hurtigruten får kuttaksept

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere