*Nettavisen* Økonomi.

Trygve Hegnar: «Norske politikere er enten dumme, kunnskapsløse eller frekke»

Finansavisens redaktør Trygve Hegnar fyrer løs mot klimatiltaket Stortinget har stilt seg bak. Foto: Torstein Bøe (NTB scanpix)

Går hardt ut mot Stortingets vedtak for å oppnå klimakutt.

«Norske politikere er enten dumme, kunnskapsløse eller frekke. Mange av våre lesere har spurt om det virkelig er sant at det på Stortinget er flertall for å putte mat og skog på tanken. Svaret er ja», skriver redaktør av Finansavisen, Trygve Hegnar, i kronikk i sin leder i Finansavisen.

I forhandlingene om statsbudsjettet godtok regjeringen Venstres krav om en svært kraftig satsing på biodrivstoff. Andelen biodrivstoff i veitrafikken skal innen 2020 økes fra 5,5 til 20 prosent. 8 prosent av totalen skal være såkalt avansert biodrivstoff, som ofte er basert på avfall eller skogråstoff.

«Vedtaket er dessverre verre enn vi trodde. Skulle innblandingen skje, må det båndlegges mellom ni og ti millioner mål med raps-produksjon bare for å få frem de nødvendige biodrivstoffliterne. Dette er ingen spøk. Ni til ti millioner mål med dyrket mark tilsvarer omtrent all dyrket mark i Norge!» skriver Hegnar.

Biodrivstoff er produsert av biologisk materiale som raps, mais, sukkerrør, flis, rester av trær eller matavfall. Biodrivstoff forårsaker CO2-utslipp under forbrenningen. Når planter dyrkes for å produsere nytt biodrivstoff, «suges» CO2 ut av lufta.

«Hele øvelsen med å bruke skogen gir større CO2-utslipp enn det som kommer fra fossilt brennstoff», mener Hegnar og avslutter:

«I tillegg til at Norge altså må leie mange millioner mål med rapsproduksjon eller brenne opp skogen, kommer det faktum at vi må drive flatehogst i skogen på enorme områder (ikke pent). Hva skal vi gjøre med politikere som ikke skjønner dette?».

Fakta

Fakta om biodrivstoff

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag