*Nettavisen* Økonomi.

Trygve Slagsvold Vedum langer ut mot Rema: - Utrolig at de ikke har lært

Senterpartiet-lederen trekker paralleller til Rema 1000s bestevenn-fiasko etter avsløring av prisdifferensering.

16.12.18 16:38

- Rema 1000 sier at det enkle er ofte det beste, men her gjør de noe helt annet. De forskjellsbehandler kundene som sitt svar på julekampanjene. Jeg synes det er dårlig gjort overfor kundene, sier Senterpartiet-leder Trygve Slagsvold Vedum til Nettavisen.

Som Nettavisen og 10 lokalaviser avslørte denne uken, var det stor forskjell på prisene på en rekke julevarer hos Rema 1000, avhengig av hvor i landet butikken ligger.

Les også: Rema 1000-varer mye dyrere utenfor Oslo

Enkelte varer, som waldorfsalat, vaffelmiks og melis, var rundt dobbelt så dyre i Tromsø, Gjøvik, Ski, eller Bergen som i hovedstaden.

Det får Vedum til å reagere.

- Jeg synes det er rart at Reitan-familien, som selv er fra et mellomstor norsk by, mener det er greit at at melis og walforfsalat skal være dobbelt så dyr i andre byer enn Oslo. Det er veldig forunderlig at Rema legger seg på denne linja, sier den tidligere landbruksministeren.

Les også: Hegnar støtter Rema og refser Sp-lederen

Klikk på bildet for å forstørre.

REAGERER: Trygve Slagsvold Vedum (Sp) langer ut mot Rema 1000 og toppsjef Ole Robert Reitan etter avsløringen av at kjeden hadde lavere priser i Oslo enn i resten av Norge. Foto: Scanpix

Mener Rema gjentar tabben

For to år siden fikk kjeden rasende kunder da de kastet ut varer fra lokale produsenter som Mack i Tromsø og Hansa i Bergen. De ble erstattet av varene til Oslo-baserte og danskeide Ringnes.

I kjølvannet av det valgte mange kunder å boikotte kjeden.

Les også: Rema 1000-butikk opplever 20-30 prosent nedgang etter Mack-krangel

Sp-lederen mener dagligvarekjeden nå har gjort en liknende tabbe.

- Nå provoserer Rema de samme stedene en gang til som de gjorde for to år siden. Det er utrolig at de ikke har lært. Det virker som de ikke tar folk på alvor, sier Vedum, som legger til:

- Dette er den dårligste reklamen Rema kunne få to uker for jul.

Les også: Omdømmemåling: Rema faller - Coop og Kiwi med solid hopp

- Unorsk

Han sier prisdifferansen som Rema har drevet med er «grunnleggende unorsk».

- I Norge har vi hatt en tanke om at vi skal ha samme tilbudet og de samme prisene uavhengig av hvor du bor i landet. Slik har også butikkjedene tradisjonelt tenkt. Dette er et klart brudd med det, og noe Rema bør slutte med så fort som mulig, sier han.

Forsvarer Oslo-prisene

I kjølvannet av avsløringene forsvarte Nettavisen-redaktør Gunnar Stavrum praksisen med dyrere varer utenfor Oslo.

«For meg er det åpenbart at en vare må ha en annen pris i Oslo enn i Gryllefjord, spesielt hvis det er snakk om varer som taes inn til Østlandsområdet og som fraktes til utkantstrøk», skriver Stavrum.

Les Stavrums kommentar: Maten bør være billigere i Oslo enn landet ellers

Vedum lar seg ikke overbevise av det.

- Det virker som om Stavrum glemmer at Oslo avhengig av landet ellers for å få mat. Det er lite mat som produseres i Oslo. Melk, ost og det daglig brød produseres så og si i hele Norge, sier Vedum.

Han kommer selv Stange, en av Norges største landbrukskommuner. Etter Stavrums logikk mener Vedum han kunne kreve at maten var billigere i Stange enn på den sentrale Oslo-strøket Grünerløkka.

- Men det mener jeg ville være feil. Jeg mener de på Grünerløkka bør ha samme pris som vi som bor i Stange. Det bør være samme pris uansett hvor du bor i landet, avslutter Vedum.

Rema 1000 er oversendt sitatene til Vedum. Kommunikasjonsdirektør Mette Fossum har følgende kommentar:

«På mandag satt vi ned prisene på 1000 varer og tirsdag hadde hele landet de samme lave prisene på disse varene. Vi ønsker å tilby kunder i hele landet bare lave priser til jul».

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.